Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Chirurgisch maatwerk in de tijdwaarneming

Gepubliceerd maandag 31 januari 2022
Thomas Krol, Marijke Groenewoud, Carlijn Achtereekte en Jorrit Bergsma waren maandagmiddag de eerste Nederlanders die er in de Ice Ribbon van Beijing een race tegen de klok van maakten. Terwijl zij hun olympische vorm testten, volgden vijftien mannen in rode sweaters met meer dan gemiddelde belangstelling de bewegingen op het ijs. Want hard rijden wordt pas leuk als er een degelijke tijdwaarneming is.
Foto: Léon de Kort

Om dat voor elkaar te krijgen, is de firma Swiss Timing al dagen achtereen druk in de weer de voorzieningen gereed te maken. Deventenaar Jeroen Fredriks weet als ingehuurde techneut van het Zwitserse bedrijf na drie Olympische Spelen precies wat erbij komt kijken. “De mensen die zo meteen thuis voor de buis alle schaatswedstrijden bekijken, zullen al gauw denken: ‘oh, dat gaat allemaal vanzelf’. Nou, dat is dus niet het geval”, zegt Fredriks, die meteen to the point komt.

Voor de registratie van de in races gereden tijden zijn er namelijk bijna chirurgische werkzaamheden uitgevoerd. De 53-jarige Fredriks legt uit dat de tijd met drie verschillende systemen wordt gemeten: optische laser, transponders en aan de hand van twaalf ‘meetlussen’ die rond de hele baan in het ijs worden geplaatst. “Dankzij deze laatste methode kunnen de tv-kijkers op hun scherm, en de rijders en coaches op het scorebord de gemiddelde snelheid zien per lus, plus de verschillen ten opzichte van de snelste schaatser. Daarnaast draait er van Swiss Timing een zogenoemd trackingsysteem mee: de lijn die over je tv-scherm mee schuift en inzichtelijk maakt hoe de ene rijder presteert in vergelijking met de beste van het deelnemersveld.”

Lees het volledige artikel verder op schaatsen.nl.

Meer nieuws

Ineke Dedden en Gary Hekman winnen ONK

KNSB presenteert boek tijdens eerste Dag van de Natuurijsmeester: 'Ode aan ambacht dat zich blijft vernieuwen.'

Niki Wories: 'Ik wil Niki niet kwijtraken in de rol van disciplinemanager.'

KNSB maakt selectie Shorttrack TeamNL bekend voor World Cup in Dresden

KNSB maakt TeamNL bekend voor Junior World Cup Finale en WKJ langebaan

KNSB maakt selectie Talent Team NL bekend voor WK Junioren Shorttrack

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven

Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?