Mooi deelnemersveld Challenge Cup 2021; Wories meldt zich af

Donderdag 18 februari 2021
Over precies een week gaat in Den Haag de Challenge Cup 2021, supported by Rabobank, van start. Dit belangrijkste kunstschaatsevenement op Nederlandse bodem wordt van 25-28 februari gehouden op de piste van ijsbaan De Uithof. Het deelnemersveld telt diverse (inter)nationale toppers. Helaas heeft Niki Wories zich vanwege een blessure afgemeld.
De Challenge Cup, supported by Rabobank, is een internationale wedstrijd die voor veel rijders geldt als kwalificatiemoment voor de ISU WK Kunstrijden, die van 22 - 28 maart worden gehouden in de Zweedse hoofdstad Stockholm. Niki Wories en Lindsay van Zundert zouden in Den Haag gaan strijden om Nederlands enige WK-ticket. Die tweestrijd gaat vanwege Wories’ blessure niet meer door. Voor Lindsay van Zundert ligt nu de weg naar het WK open als zij op de korte kür nog voldoet aan de ISU-eis: een score van minimaal 30 punten. De jonge Brabantse kunstrijdster mag de strijd aanbinden met onder anderen de Duitse Nicole Schott, de Finse Jenni Saarinen en Loena Hendrickx uit België. Namens Nederland komen bij de Challenge Cup ook de kunstrijparen Daria Danilova/Michel Tsiba en Nika Osipova/Dmitry Epstein in actie. Van hen mag straks maximaal één paar naar de WK in Zweden. TeamNL wordt op De Uithof gecompleteerd door het ijsdanspaar Chelsea Verhaegh en Sherim van Geffen. [embed]https://www.youtube.com/watch?v=fLUm1QQkqZA[/embed]

77 deelnemers

Vanwege de coronapandemie gaat het NK Kunstrijden, dat steeds gecombineerd werd met dit evenement, niet door. Aan de Challenge Cup 2021 doen 77 kunstrijders mee, afkomstig uit 26 landen. Het sterkste deelnemersveld bij deze Challenge zien we bij de mannen, met als topfavorieten de Rus Mikhail Kolyada en Morisi Kvitelashvili uit Georgië. Uit Rusland komen enkele wereldtoppers: Evgeniya Tarasova en Vladimir Morozov, de nationaal kampioenen en de nummers 2 van de EK 2020 en WK 2019. Dit paar zal een interessante strijd om de medailles leveren met het Berlijnse team Hocke/Kunkel en de Oostenrijkers Ziegler/Kiefer. De KNSB heeft, op basis van ervaringen in Thialf, een uitgebreid protocol opgesteld om ook de Challenge Cup coronaproof te laten verlopen. De wedstrijden zullen plaatsvinden zonder publiek, maar zijn wel integraal te volgen via een livestream. Via schaatsen.nl/live is deze te openen, tegen betaling van 5 euro per dag of 15 euro voor een passe-partout.

Rabobank

De Challenge Cup, met Rabobank dit jaar als naamgever, past goed in de ambitie om het Nederlandse kunstrijden op olympisch niveau te krijgen en de sport onder de aandacht te brengen van een groot Nederlands publiek. Actuele informatie over het evenement, zoals het programma en deelnemerslijsten, is te vinden op deze speciale pagina van schaatsen.nl. De gemeente Den Haag heeft zich als trouwe partner ook dit jaar verbonden aan de Challenge Cup. Om in coronatijd de sportbetrokkenheid en participatie van de Haagse burgers te vergroten, is een online schaatspakket uitgezet onder scholen. De gemeente promoot daarnaast de livestream onder oudere inwoners van Den Haag.