Canadese topcoach gaat met Nederlandse kunstschaatstalenten aan de slag

Donderdag 30 mei 2024

Tientallen talentvolle Nederlandse kunstschaatsers gaan een bijzondere ervaring tegemoet. Zij krijgen in de week 10 tot en met 14 juni in Tilburg ieder een paar dagen training van niemand minder dan Manon Perron, de Canadese topcoach die in haar eigen land al dertig jaar talenten begeleidt op weg naar de internationale top. Zij wordt op de baan van IJssportcentrum Tilburg geassisteerd door haar landgenote Élise Hamel, gespecialiseerd in ijsdansen en schaatsvaardigheid.

NL groep met Elise

Élise Hamel, rechts op de foto tijdens een stage in Canada met Nederlandse schaatsers.

Zo’n veertig Nederlandse talenten in de leeftijd van Basic Novice tot en met de senioren, hebben een uitnodiging gekregen voor de trainingen onder leiding van Perron en Hamel. Niki Wories, disciplinemanager kunstschaatsen bij de KNSB, licht toe: “De uitnodiging voor deze speciale stage is een vervolg op hun deelname aan de Challenge Cup, eerder dit jaar eveneens in Tilburg. We willen hiermee onze talenten een extra mogelijkheid geven om kennis te maken met topsport en alles wat daarbij komt kijken. Manon Perron, met haar 30 jaar ervaring als coach in de top, kan dat als geen ander overdragen.”

De deelnemers aan de snuffelstage in Tilburg mogen ook hun eigen coach meenemen. “Zo kunnen ook zij gebruik maken van de kennis en ervaring van Perron en Hamel”, legt Niki Wories uit. “Daarnaast bieden we vijf coaches van geselecteerde talenten de mogelijkheid om, buiten de trainingen, meer de diepte in te gaan met de Canadese toppers. Het is de bedoeling dat zij – volgens het coach-de-coach principe – ook na de stage contact blijven onderhouden en op afstand kunnen sparren met Perron.”

Manon Perron

Manon Perron