Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Burgum wint de strijd om eerste marathon op natuurijs, nummer 2 in Noordlaren

Gepubliceerd woensdag 14 december 2022

De eerste schaatsmarathon op Nederlands natuurijs wordt vanavond (woensdag 14 december) verreden in het Friese Burgum. Willem Hut, disciplinemanager marathonschaatsen van de KNSB, heeft hier vanochtend een succesvolle ijsmeting gedaan

Het damespeloton start om 18.30 uur aan zijn wedstrijd over 70 ronden, de mannen beginnen om 19.30 uur aan hun race van 100 ronden. De 400-meterbaan van de IJsclub Bergum ligt achter het politiebureau aan de Prins Bernhardstraat in Burgum. Toeschouwers kunnen tickets kopen bij de entree van het complex. Parkeren kan bij het nabijgelegen gemeentehuis. Publiek wordt verzocht de instructies van verkeersbegeleiders op te volgen.

Het is voor de eerste keer dat Burgum de eerste marathon op natuurijs binnenhaalt. De organiserende IJsclub Bergum is opgericht in 1870 . De Friezen mengden zich dit jaar voor het eerst in de strijd om de eerste marathon. De afgelopen dagen en vooral ook nachten is met man en macht gewerkt om de piste te prepareren. Dat werk gaat vandaag nog door, om voor vanavond de beste omstandigheden te creëren.

Na de wedstrijd van vanavond krijgt het peloton een korte nacht hersteltijd. Voor donderdagochtend staat de tweede marathon op het programma. Die wordt dan verreden bij IJsclub De Hondsrug in het Groningse Noordlaren. “Die wedstrijd gaat door, tenzij de omstandigheden plots drastisch veranderen, maar dat maken we dan vanmiddag om 18 uur bekend”, aldus KNSB-disciplinemanager Hut. De vrouwen starten in Noordlaren om 10 uur, het mannenpeloton gaat om 11 uur los.

De KNSB organiseert in een vorstperiode als deze liefst meteen een natuurijsvierdaagse. Hut twijfelt of dat deze keer gaat lukken. IJSCH in Haaksbergen en de Schaatsvereniging Nieuw-Buinen waren vandaag nog niet zo ver dat ze hun ijsbanen ter meting konden aanbieden. Hut: “Als ik naar de weersverwachtingen kijk, met voorspelde dooi overdag, twijfel ik of het vrijdag nog gaat lukken op natuurijs.”

De laatste schaatsmarathon op Nederlands natuurijs werd op 26 december 2021 verreden in Noordlaren. Winnaars daar waren Bart Hoolwerf en Maaike Verweij, die vanavond ook aan de start zal verschijnen. Bart Hoolwerf is afwezig, hij verblijft in Calgary waar hij deelneemt aan de mass start van de ISU World Cup.

Het marathonpeloton rijdt vrijdagavond weer zijn volgende wedstrijd om de KNSB Cup op kunstijs, op de Vechtsebanen in Utrecht. Zaterdag is Breda aan de beurt.

De wedstrijden op natuurijs zijn te volgen via een livestream op schaatsen.nl. Meer informatie vind je in het liveblog en in de eventpagina.

Meer nieuws

Wat moet je weten over het Daikin NK Allround en Sprint?

Delftse studenten gaan al 25 jaar Effe Lekker Schaatsen, nu zelfs in Collalbo

Lindsay van Zundert mist Challenge Cup, maar mikt op Milaan 2026

Femke Kok en Joy Beune zeker van WK Inzell

Jumbo-Visma krijgt hulp van shorttrackcoach Dave Versteeg

KNSB start nieuwe opleiding TC3 kunstrijden samen met turnbond

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?