Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Brainstormavond levert Goorse IJsclub nieuwe inzichten voor de toekomst op

Gepubliceerd maandag 9 maart 2020
Wat willen we als ijsclub als er geen natuurijs is? Wat is ons bestaansrecht? Wat kunnen we als natuurijsclub betekenen voor de stad? Op deze vragen wilde de Goorse IJsclub graag een antwoord hebben. In de zoektocht naar antwoorden organiseerde de natuurijsclub eind 2019 een brainstormavond. “We hebben iedere invalshoek van de toekomstvisie verkend.”

De Goorse IJsclub bestaat al 130 jaar, maar de laatste jaren komt vanwege het uitblijven van natuurijs het bestaansrecht van de club steeds meer in gevaar. Om een nieuwe visie te ontwikkelen en de toekomst van de club te verzekeren, riep voorzitter André Bouma de hulp van in de gemeente, KNSB en lokale ondernemers. “Als nieuwbakken bestuur willen we nieuw elan in de club brengen. Een voorwaarde hiervoor is je te oriënteren en te kijken naar wie we zijn en waar we voor staan als ijsclub. Er zijn zeker kansen, maar ook veel bedreigingen. Het doel van de brainstormavond was alles in kaart brengen, zodat we een gerichte beslissing over de te varen koers konden nemen.”

Tijdelijke ijsbaan

Een procesbegeleider, aangewezen met steun van de KNSB, begeleidde de brainstormavond waar bestuursleden van de ijsclub, medewerkers van de gemeente, een lokale ondernemer en de KNSB bij aanwezig waren. Er werd onder meer een SWOT-analyse van De Goorse IJsclub gemaakt. “We hebben gekeken welke onderwerpen urgent zijn en waar we tijd en energie in willen steken”, zegt Bouma. “Uit de brainstorm kwam onder meer naar voren dat het voor de toekomst van de ijsclub goed is minder afhankelijk te zijn van de grillen van moeder natuur. Ook als er geen natuurijs is, willen we activiteiten aanbieden. Daarom denken we voor volgend jaar na over de aanleg van een tijdelijke ijsbaan in het stadshart van Goor. Daar kun je clinics geven, schoolschaatsen organiseren en activiteiten zoals curling aanbieden. Een tijdelijke ijsbaan is goed voor de club en de stad.”

Rust

De aanleg van een tijdelijke ijsbaan is een van de aanbevelingen die voortkwam uit de brainstormavond. Hoewel niet alle adviezen direct opgepakt kunnen worden, is Bouma wel enthousiast over de aanpak. “We zijn blij dat we het op deze manier hebben aangepakt, omdat we er zeker van kunnen zijn dat we iedere invalshoek van de toekomstvisie hebben verkend. De brainstormavond heeft nieuwe inzichten opgeleverd en biedt een goed overzicht van wat we als ijsclub al doen. De wetenschap dat we alle opties hebben onderzocht, geeft rust.”

De Goorse IJsclub besprak de inhoud van de aanbevelingen met een deel van de clubleden en iedereen werd geïnformeerd via e-mail. Bouma: “We beleggen in maart ook nog een aparte ALV waarin we de uitkomsten presenteren. Het is belangrijk de leden mee te nemen in het proces en meerdere mensen te laten meedenken over de toekomst van de ijsclub. Een diverse samenstelling van je werkgroep kan nieuwe inzichten opleveren.”

Ondersteuning vanuit KNSB

De KNSB heeft de mogelijkheid dit jaar meerdere keren een procesbegeleider in te zetten om verenigingen te ondersteunen met een vraagstuk/proces. Heb je als vereniging eenzelfde vraagstuk, of juist een ander vraagstuk, en kun je hierbij extra hulp gebruiken? De KNSB kan hierin ondersteuning bieden. Neem contact op via [email protected].

Meer nieuws

KNSB: 'Draag een helm! Dat doe je niet voor ons, maar voor je eigen veiligheid'

World Ice Skating Day: Ga lekker schaatsen, dat doet je goed!

Sven Kramer Academy brengt 10.000 kinderen op het ijs

Jan Vonk benoemd tot nieuwe voorzitter sectie Inlineskaten

Veel schaatsers op shortlist Sportman en Sportvrouw van het jaar

Hallo, Koning Winter: Zeven kandidaten voor marathon op natuurijs

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?