Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Bondscoach Otter: ‘Het wordt bewolkt, bewolkter en het is gitzwart geworden’

Gepubliceerd maandag 13 juli 2020

Vanuit het trainingskamp in Font Romeu heeft Jeroen Otter gereageerd op het overlijden van Lara van Ruijven. De bondscoach vertelde bij de NOS onder meer over het begin van de hoogtestage en het moment dat zijn pupil ziek werd. “Ik heb nog een filmpje opgenomen om de rest te laten zien dat het zo slecht niet ging.”

Nietsvermoedend trok de Nationale Trainingsselectie eind juni richting Zuid-Frankrijk voor het eerste trainingskamp van het nieuwe seizoen. Eigenlijk zouden ze in mei al richting het inmiddels vertrouwde skioord afreizen, maar vanwege de uitbraak van het coronavirus moest het kamp enkele weken uitgesteld worden. Op de reis ernaartoe voelde Van Ruijven zich al niet helemaal lekker, vertelt Otter. Na de eerste schaatstraining ging het al snel bergafwaarts.

“Je moet het je zo voorstellen: het wordt bewolkt, bewolkter en uiteindelijk is het git-, gitzwart geworden. Er is geen lichtstraal meer doorheen gekomen. Een nachtmerrie”, illustreert Otter. Na enkele bloedtests wordt Van Ruijven opgenomen in het ziekenhuis van het nabijgelegen Perpignan. Samen met een collega vertrekt Otter naar de stad om haar op te zoeken. “Ze zag ons en vrolijkte helemaal op. ‘Niemand spreekt hier Engels, niemand spreekt hier Nederlands’, zei ze. Haar Frans was niet dusdanig dat ze makkelijk kon communiceren.”

Audioberichten

De bondscoach mag tot na de officiële sluitingstijd blijven en met een filmpje voor het team op zak vertrekt hij enkele uren later weer naar Font Romeu. Die nacht stuurt Van Ruijven hem nog een berichtje, enkele uren later wordt ze met spoed geopereerd. Ze wordt niet meer wakker. Het nieuws slaat bij Otter in als een bom. “Dat ligt daar dan. Ik ben ook vader, je moet je voorstellen dat daar je dochter ligt en dat moet ik dan ook nog aan de atleten vertellen. We werken 300 dagen per jaar zo nauw samen. Dat moet je dan verwoorden.”

De situatie van Van Ruijven blijft kritiek. Als vrijdag het bericht komt dat genezing uitgesloten is, reist Otter samen met Suzanne Schulting, Yara van Kerkhof en Rianne de Vries opnieuw af naar Perpignan. “Rianne had het grandioze idee om alle atleten iets te laten inspreken zodat we dat aan Lara konden laten horen. We hebben daar 20 à 25 stukken tekst afgespeeld. Dan hoop je maar dat er nog iets van overgekomen is, al is dat rationeel gezien natuurlijk bijna niet mogelijk. Dan voelt het echt als afscheid nemen.”

Het team is zondagmiddag teruggekeerd naar Nederland. Zowel bondscoach Otter als de rijders hebben de wens uitgesproken om voldoende rust en ruimte te krijgen als ze terug zijn in Heerenveen.

Eerbetoon

Op Instagram heeft de internationale shorttrackwereld een ode gebracht aan Lara van Ruijven. In een videoboodschap van bijna vier minuten komen atleten, coaches en officials aan het woord.

Meer nieuws

KNSB neemt afscheid van assistent-bondscoach Annie Sarrat

50e KNSB Ledenraad

Het skateseizoen is begonnen

WIJV uit Winterswijk: van bijna-dood naar voorbeeldclub

Wereldtop shorttrack keert alweer snel terug in Nederland

Jarige Bornse Schaats- en Skeelervereniging schaatst voor hartekind Lois

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?