Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Blijk van Erkenning voor Leidy en Luud Mulder voor drie decennia vrijwilligerswerk

Gepubliceerd donderdag 30 maart 2023

Hun tweelingzoons Michel en Ronald zijn als topschaatsers bij het grote publiek bekend, zelf acteerden zij vooral achter de schermen: Leidy en Luud Mulder zijn als vrijwilligers ruim dertig jaar actief geweest binnen het inlineskaten. Voor die inspanningen ontvingen zij beiden een Blijk van Erkenning van de KNSB.

Samen vormden ze ruim drie decennia een vertrouwd gezicht op en rond de baan of weg bij het inlineskaten. Ze waren al actief bij de sport betrokken, toen het inlineskaten nog werd gerund door de voorloper van de Skeelerbond Nederland. Intussen is de SBN onderdeel van de KNSB. De Mulders zijn hun sport al die jaren trouw gebleven.

Maar Leidy kampt al geruime tijd met gezondheidsproblemen. Vanwege MS beweegt ze zich voort in een scootmobiel. Dat vormde jarenlang geen belemmering om het vrijwilligerswerk te doen, maar afgelopen najaar besloten ze er toch een punt achter te zetten. Het was goed geweest, voor Leidy viel het niet meer op te brengen. “Samen uit, samen thuis, dus stop ik ook”, zei Luud in dit afscheidsverhaal op schaatsen.nl.

Daarin valt te lezen dat het skeeleravontuur voor de familie Mulder begon bij een jongen die vader Luud als wiskundeleraar bijles gaf. De leerling had skeelers, die vader Mulder geschikt leken voor zijn twee oudste zoons, Harald en Berry. Niet veel later zaten beide jongens op skeeleren. Vader en moeder Mulder kregen in totaal zeven zoons, van wie hun middelste zoon, Edward, op tweejarige leeftijd overleed aan een ernstige hartafwijking. Daarna kregen ze nog drie zoons, van wie tweeling Michel en Ronald de jongsten zijn.

Luud en Leidy brachten de kinderen overal naartoe. “Wanneer je als ouder altijd komt kijken, dan weet je wel wat er gebeurt…”, zei Luud. “We waren er toch, dus dan kun je je maar beter nuttig maken. In 1990 werd ik uitgenodigd om eens plaats te nemen in de jurywagen. Het werk sprak me meteen aan en de spanning of ik het wel goed deed, vond ik mooi. Van het een kwam het ander.”

Luud Mulder heeft zich jarenlang ingezet binnen de jurycommissie van het inlineskaten. Leidy nam in 1996 de inschrijvingen bij wedstrijden over van Nelly Kroneman. Hun inzet was tomeloos, hun betrokkenheid enorm. Het skeeleren of inkineskaten was ook de sport waarin Michel en Ronald het eerst succesvol waren, ruim voordat ze samen in Sotsji op het olympische erepodium stonden. Michel werd daar olympisch kampioen op de 500 meter, Ronald pakte het brons.

Hun ouders Leidy en Luud genoten van dat succes, maar zelf opereerden ze liever in de schaduw. Als bescheiden krachten droegen ze hun steentje bij aan de organisatie van wedstrijden. Zonder zulke vrijwilligers draait geen enkele sport. Hiervoor ontving het echtpaar op 25 maart, tijdens de landelijke jurydag van de KNSB-sectie inlineskaten, de Blijk van Erkenning. Bij Dorhout Mees in Biddinghuizen reikte Bas Maatman, manager bedrijfsvoering van de KNSB, hun de bronzen beeldjes uit.

Meer nieuws

KNSB: 'Draag een helm! Dat doe je niet voor ons, maar voor je eigen veiligheid'

World Ice Skating Day: Ga lekker schaatsen, dat doet je goed!

Sven Kramer Academy brengt 10.000 kinderen op het ijs

Jan Vonk benoemd tot nieuwe voorzitter sectie Inlineskaten

Veel schaatsers op shortlist Sportman en Sportvrouw van het jaar

Hallo, Koning Winter: Zeven kandidaten voor marathon op natuurijs

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?