Bente Kerkhoff slaat dubbelslag op Daikin NK Inlineskaten Baan in Rijssen, ook goud voor broers Schipper

Vrijdag 15 juli 2022

Op de eerste dag van de Daikin NK Inlineskaten Baan in Rijssen sloeg Bente Kerkhoff vandaag een dubbelslag. Zij werd Nederlands kampioene op de 1000 meter en de afvalkoers. De andere seniorentitels gingen naar Fleur Huls en Glenn Nijenhuis (200 meter) en de broers Rick Schipper (1000 meter) en Kay Schipper (afvalkoers).

De omstandigheden op het fraaie complex van de SSV Rijssen waren heel de dag uitstekend: droog, beetje wind en niet te warm.

200 meter tijdrit
Op het eerste onderdeel, de dual tijdrit 200 meter, ging het goud bij de mannen naar Glenn Nijenhuis, die in de series al een supersnelle tijd van 18,164 seconden had neergezet. In de finale ging het ietsje langzamer, maar snel genoeg om titelverdediger Rémon Kwant te onttronen. Kwant werd nu tweede, het brons was voor Jelmar Hempenius.

Bij de vrouwen flitste Fleur Huls naar de nationale titel op de 200 meter. Het zilver op deze afstand was voor Lataesha Narain, de bronzen medaille ging naar Marieke Vries. Narain was in deze gecombineerde wedstrijd wel meteen de snelste junior-A, goed voor het kampioenschap in deze categorie. Bij de mannen ging die titel naar Bret Groot.

Bij de junioren-B waren de gouden medailles voor Angel Daleman en Chris Berkhout. Anouk Aalders en Sem Spruit veroverden de titels bij de kadetten.

1000 meter
Op de 1000 meter maakten de mannen er een spannende finale van, waarin Rémon Kwant van kop af leek aan te koersen op prolongatie van zijn titel. Op de finish drukte Rick Schipper zijn inlineskate echter net iets eerder over de streep. Kwant moest zich opnieuw tevreden stellen met het zilver, de derde plek ging naar Kay Schipper. De nationale titel bij de junioren-A was voor Menno van Eig.

Bij de vrouwen pakte Bente Kerkhoff al vroeg de koppositie en zij liet zich niet meer verrassen. De Oostwoudse was Lianne van Loon (tweede) en Fleur Veen (derde) duidelijk de baas. Beste junior-A, en dus nationaal kampioene, was op deze afstand Janne Berkhout, die vierde werd in deze gecombineerde race.

Bij de junioren-B pakten Angel Daleman en Chris Berkhout beiden hun tweede gouden medaille van deze NK. Anouk Aalders en Sem Spruit deden hetzelfde bij de kadetten.

Afvalkoers
In de avonduren greep Kay Schipper de titel op de afvalkoers, waarmee hij het familiefeestje op dit NK al compleet maakte. In de slotfase van een harde wedstrijd was de West-Fries Ruurd Dijkstra te snel af. Achter de nummers 1 en 2 toonde Tom den Heijer zich blij met het brons. Beste junior-A, en dus nationaal kampioen, werd Tom Mulder.

Bij de vrouwen bleef Bente Kerkhoff uitstekend overeind in de strijd met het favoriete duo Fleur Veen en Lianne van Loon. Sterker nog: in de slotrondes sprintte ze overtuigend naar haar tweede nationale titel. Veen finishte als tweede, Van Loon werd derde. Als beste junior-A kwam Patricia Koot over de streep, goed voor een gouden medaille in haar leeftijdsklasse.

Bij de junioren-B waren het opnieuw Angel Daleman en Chris Berkhout die als eerste over de streep kwamen. Drie keer goud in drie optredens dus. Bij de kadetten slaagde Sem Spruit daar eveneens in, bij de vrouwen ging de titel op dit onderdeel naar Lise Dijkstra.

Dag 2
Morgen is de tweede (en laatste) dag van deze Daikin NK Baan in Rijssen. Op het programma, dat om 11.00 uur begint, staan de 500 meter, puntenkoers en relay. Meer informatie, inclusief alle uitslagen én een liveblog, vind je op deze pagina van schaatsen.nl.

Foto: Neeke Smit