Benny Bruggemans nieuwe hoofdcoach ISU Center of Excellence Shorttrack

Maandag 13 mei 2024

Benny Bruggemans wordt vanaf 1 juli de nieuwe hoofdcoach van het ISU Center of Excellence Shorttrack in Heerenveen. Bruggemans, de afgelopen twaalf jaar actief als KNSB Talent Coach van de regio Zuidwest, gaat leiding geven een nieuw fulltime trainingsprogramma voor buitenlandse én Nederlandse shorttrackers van 18 jaar en ouder.

03 KNSB Benny Bruggemans 13052024

Foto: Hanneke Mennens

Ook worden er in de maanden juli, augustus en september drie trainingskampen van elk vijf dagen aangeboden voor ‘ontwikkelingslanden’ om het shorttrack-ijs in Thialf te ervaren.

De ISU heeft voor de periode 2022-2026 wereldwijd elf ISU Centers of Excellence aangewezen, waarvan vijf op het gebied van langebaan én shorttrack. Naast Heerenveen zijn dat Calgary (Canada), Salt Lake City (Verenigde Staten), Beijing (China) en Font-Romeu (Frankrijk, alleen shorttrack).

Nadat er al eerder een fulltime trainingsprogramma voor langebaanschaatsen werd aangeboden, krijgen nu ook (inter)nationale shorttrackers in Heerenveen de unieke kans om zich, onder professionele begeleiding, 100% op hun sport te focussen. Deelnemers aan het nieuwe programma (1 juli 2024 - 20 maart 2025) kunnen in Thialf gebruikmaken van dezelfde (ijs)faciliteiten als TeamNL Shorttrack.

“Als groot schaatsland op het gebied van langebaan en shorttrack pakken wij op deze manier onze verantwoordelijkheid en helpen we kleinere landen bij de ontwikkeling van de sport”, zegt Remy de Wit, technisch directeur van de KNSB. “De ISU heeft er voor gekozen om ons de regie te geven in dit traject. Wij hebben als KNSB de sporttechnische kennis in huis en krijgen dus de leiding over het hele programma van het ISU Center of Excellence in Heerenveen, dat ook past binnen de structuur van het (top)langebaanschaatsen en (top)shorttrack in Nederland.”

Het shorttrack-programma van het ISU Center of Excellence Heerenveen biedt ruimte aan maximaal 20 sporters die zes dagen per week op het ijs staan en in totaal zo’n 20 uur training per week (ijs, fiets, kracht) zullen afwerken.

Voor huisvesting werkt het ISU Center of Excellence nauw samen met TeamNL Centrum Noord (voorheen Topsport Noord).

01 KNSB Benny Bruggemans 13052024

Foto: Hanneke Mennens