Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Annette Gerritsen: ‘Topsporters begeleiden is mijn ding’

Gepubliceerd donderdag 24 november 2022

Annette Gerritsen (37) is onlangs aangesteld als duale carrière- en transitiecoach bij de KNSB. Schaatsers die na(ast) hun topsportcarrière aan de slag willen met hun maatschappelijke loopbaan en hierbij behoefte hebben aan een sparringpartner, kunnen contact opnemen met de voormalig topschaatsster.

De winnares van het olympisch zilver in Vancouver vertelt hoe haar nieuwe rol tot stand is gekomen. “Sinds ik gestopt ben met schaatsen, vraag ik mezelf af: wat wil ik doen? Ik heb veel verschillende dingen gedaan. Van prestatiecoach en topsport-leefstijlcoach, tot analist bij de NOS. Naast de media-werkzaamheden, die ik nog steeds doe, heb ik mijn ware passie gevonden: het begeleiden van topsporters is echt mijn ding.”

“Begin september van dit jaar ben ik begonnen met de deeltijdstudie pedagogiek in Amsterdam. Dit sluit perfect aan bij mijn nieuwe rol als duale carrière- en transitiecoach bij de KNSB. In 2020 startte Annette Smit deze dienstverlening voor de KNSB en sinds dit jaar werkt ze eveneens als projectleider TeamNL@Work bij NOC*NSF. Door de beperkte beschikbare uren van Annette, werd ik benaderd om deze rol gezamenlijk met haar als freelancer bij de schaatsbond te vervullen.”

Dat beide coaches dezelfde naam dragen, kan geen toeval zijn. Is dit een gouden duo? Gerritsen: “Het is fijn om het samen te doen. Annette Smit heeft veel ervaring op dit vlak en het is prettig dat we sporters onderling kunnen verdelen. Een aantal rijders ken ik nog vanuit mijn actieve schaatscarrière. Dit kan een voordeel zijn, maar ook een nadeel. Het is goed dat de atleet een keuze heeft, want het begeleiden van sporters blijft maatwerk en de één past nu eenmaal beter bij je dan de ander.”

Annette Gerritsen
Annette Gerritsen in actie op de 1000 meter in Vancouver, op weg naar olympisch zilver. | Foto : Soenar Chamid

Gerritsen legt uit wat duale carrièrecoaching inhoudt. “Samen met de atleet onderzoeken wij wat hij of zij naast de sport nog meer zou willen doen – zoals een bijbaantje, studie of cursus – om zichzelf beter te leren kennen. Niet alleen als sporter, maar ook als mens. Er zijn eveneens atleten die niet openstaan voor zo’n duale carrière. Voor hen ligt de focus honderd procent op het schaatsen en zij zijn nog niet bezig met een leven erna.”

Tussen het voeden door van de vijf maanden oude Sterre vertelt de Ilpendamse hoe haar nieuwe rol eruitziet. “Momenteel ben ik vooral nog iedereen aan het leren kennen en aan het kijken wat er precies moet gebeuren. Onlangs hebben we ons voorgesteld aan het Nationaal Trainingscentrum Kunstrijden (NTK) in Heerenveen. We hebben hen verteld wat we doen en waarvoor ze ons kunnen benaderen. Stel er is iets met school waar ze niet uitkomen of zij weten niet zo goed wat ze willen qua opleiding, dan kunnen wij hen daarin begeleiden.”

Gerritsen noemt een concreet voorbeeld uit de duale carrièrecoaching. “Bij het kunstrijden zijn de meiden nog erg jong. Sommigen hebben hun middelbare school nog niet afgerond. Dan gaan wij met de schoolleiding in gesprek om te kijken of ze hun examens kunnen spreiden over twee jaar. Ook is er de mogelijkheid tot financiële ondersteuning vanuit fondsen, zoals Stichting Start en Talentvoorziening.”

De disciplinemanagers van de verschillende schaatsdisciplines bij de KNSB bepalen wie voor de diensten van beide Annettes in aanmerking komen. “Het is bedoeld voor de talenten die tussen wal en schip vallen. Het zijn sporters met talent en die veel trainen, maar nog geen status hebben bij het NOC*NSF. Het kunnen ook atleten zijn die nog naar school gaan en op zoek zijn naar de ideale combinatie tussen studie en sport. De atleten tussen de dertien en twintig jaar vind ik extra leuk om te begeleiden. Ze moeten zichzelf nog ontdekken als topsporter. Dat maakt het interessant.”

Lois Libregts (2)
De Anettes gingen langs bij het NTK om uit te leggen wat ze voor de kunstrijders kunnen betekenen. | Foto : Hanneke Mennens

Naast het begeleiden van actieve topsporters in hun maatschappelijke ontwikkeling, helpt Gerritsen ook bij het leven na de sport. Deze transitiecoaching komt in beeld wanneer een schaatser stopt of eraan denkt om de topsportcarrière te beëindigen. “Als je het even niet meer weet wat je na je carrière moet doen, dan kun je ook bij ons terecht. Wij verwijzen – waar nodig – door naar programma’s, zoals TeamNL@Work van NOC*NSF of partijen als de Sportmaatschappij en Fanbased”, legt de voormalig schaatsster uit.

Een zwart gat heeft Gerritsen zelf nooit ervaren. “Ik heb wel moeten wennen aan het feit dat het leventje dat ik leidde voorbij was. Dat je van mensen, waarmee je dag in dag uit hebt samengewerkt, te horen krijgt: ‘bedankt en tot ziens’. Het is heel belangrijk dat je voelt en accepteert dat je carrière op de schaats voorbij is én dat dit tijd nodig heeft.”

Die mentale struggle is Gerritsens drijfveer geweest om ‘ja’ te zeggen tegen haar nieuwe job bij de KNSB. “Als rijdster heb ik de ziekte van Pfeiffer gehad en het heeft heel lang geduurd voordat dit onderkend werd. Ik viel van blessure in blessure. Dit vond ik heel pittig en ik kwam mezelf behoorlijk tegen. Ik liep met vragen als: Hoe ga ik hiermee om, zodat ik er weer beter uit kan komen? De begeleiding hierin heb ik gemist, wat ik overigens niemand kwalijk neem. Ik heb hiervan geleerd en neem dit mee in mijn huidige rol.”

Wat Gerritsen de schaatsers van nu eveneens wil meegeven, is dat zij de baas zijn over hun eigen carrière. “Het is enorm belangrijk om je hier bewust van te zijn. De regie behouden lukt het best als je weet wie je bent en wat goed voor je is. Ik vind het leuk om iemands lichaamstaal te observeren en te analyseren. Hier kun je al zoveel informatie uit halen. Ik ben niet voor niets analist bij de NOS, hè?”, knipoogt de blondine. “Om samen met de sporter af te pellen waar het aan zou kunnen liggen, waarom dingen niet zo gaan zoals je zou willen. Dat we gezamenlijk op zoek gaan naar de oplossing of verbetering. Daar zit voor mij de uitdaging.”

Volgens de 37-jarige bijt haar rol als analist bij de NOS niet met haar functie als vertrouwenspersoon. “Dat is het morele kompas dat je moet hebben. Wat een sporter mij vertelt, dat blijft tussen ons. Tenzij de atleet zelf aangeeft dat ik een bepaalde reden mag aandragen waarom het bijvoorbeeld niet goed gaat. Dit zal altijd in overleg gaan en met toestemming van de desbetreffende atleet. En mocht de sporter er überhaupt wat over willen zeggen, dan is dat aan diegene en niet aan mij.”

Kunnen sporters haar dag en nacht bereiken? “Als er nood aan de man is, kunnen ze me altijd bellen. De laatste tijd ben ik toch al ’s nachts wakker door onze lieve schat van vijf maanden”, knipoogt ze met een lach. 

Meer informatie klik hier

Meer nieuws

Vacature: Management Assistent

Koen Hakkenberg nieuwe coach Wadro KNSB Talent Team Noord shorttrack

KNSB neemt afscheid van assistent-bondscoach Annie Sarrat

50e KNSB Ledenraad

Het skateseizoen is begonnen

WIJV uit Winterswijk: van bijna-dood naar voorbeeldclub

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?