AIJC Alkmaar verdedigt titel bij derde editie NK Clubs in Thialf

Dinsdag 21 september 2021
Op zaterdag 25 september is het weer zover. Na twee geslaagde edities strijden junioren en wereldtoppers ook dit jaar om de titel ‘Beste schaatsclub van Nederland’ in Thialf, Heerenveen. Dit is de eerste editie waar het NK Clubs het stempel ‘officieel’ heeft gekregen van de KNSB. AIJC Alkmaar verdedigt in Thialf de titel, maar zal felle concurrentie krijgen van de andere dertien clubs.

Het format is een idee van oud-topschaatser Sicco Janmaat. Onderlinge strijd moet de verenigingen stimuleren een kwaliteitsslag te maken in opleiding en scouting. Ook moet een sterker clubgevoel meer schaatsende jongeren prikkelen en enthousiasmeren voor de wedstrijdsport. 

“Dit jaar is een olympisch jaar, waarin altijd goed duidelijk wordt hoe we ervoor staan in Nederland met het schaatsen”, aldus Janmaat. “Voor de successen in de toekomst op dit soort toernooien, is het belangrijk dat er zoveel mogelijk jongeren schaatsen. En leren schaatsen begint bij een club. Daar moet je goede training krijgen, is een goede clubsfeer belangrijk en hoe meer jeugd er is, hoe leuker.”

“In 2020 hebben we van de KNSB te horen gekregen dat we nu een officieel NK zijn. Daar zijn we als organisatie echt mega trots op. De kracht van dit NK is niet alleen de wedstrijd, maar ook het intensieve contact met de schaatsclubs. We weten wat er speelt bij de clubs. We weten waar ze behoefte aan hebben en waar we ze eventueel bij kunnen helpen."

De deelnemende clubs worden geselecteerd op basis van de tijden die hun leden in diverse leeftijdscategorieën het afgelopen seizoen en de laatste maanden op Nederlands ijs lieten noteren. Door corona hebben er weinig wedstrijden plaatsgevonden en is de NK Clubs editie van 2020 afgelast. Voor deze editie is gebruik gemaakt van de ranglijst van 2020.  

De volgende clubs nemen deel: HCH uit Heerenveen, STD St. Nicolaasga, IJVG uit Groningen, STV Lekstreek (Lekkerkerk), Deventer IJsclub, HVHW uit Den Haag, STG Koggenland (Zwaagdijk), de Alkmaarse IJsclub, IJsclub Tilburg, IJsclub Stokvisdennen (Dalfsen), CSV Vriezenveen, SV De Striene (Breda), IJsclub Haarlem e.o. en STG Solid Aqua uit Hoogkarspel. 

Voor elke afstand vaardigt de club één rijder af, zowel bij de heren, dames als junioren. Aan het einde van de dag kroont de club met het beste totaalresultaat zich tot winnaar.  Verschillende toppers hebben hun deelname al toegezegd en staan dus op 25 september aan de start. Janmaat is blij met hun aanwezigheid. “Voor een junior is het een geweldige ervaring om met zijn of haar schaatsheld te strijden voor de titel.” 

Meer informatie vind je op schaatsen.nl en www.nkclubs.nl.