Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Harink en Kamminga winnen Daikin NK Inlineskaten Marathon

Gepubliceerd maandag 31 augustus 2020

Op het Circuit Zandvoort, waar de zon het uiteindelijk van de regen won, gingen de nationale titels bij de Daikin NK Inlineskaten Marathon vandaag naar Jordy Harink en Manon Kamminga. Het NK 100 meter Sprint, dat op hetzelfde circuit zou plaatsvinden, moest vanwege het natte weer helaas worden afgelast.

Heren
Jordy Harink, inlineskater van Team Royal A-ware, schreef de marathontitel voor de tweede keer op zijn naam. In 2018 won hij het NK in Arnhem, nu was hij de sterkste op het autocircuit in de duinen van Zandvoort. Hij sprong in de voorlaatste ronde samen met Ruben Ligtenberg, nog junior, weg uit een kopgroep.

Op het laatste rechte eind schudde Harink zijn medevluchter van zich af en kwam solo over de finish. De sprint om het brons werd gewonnen door Harinks teamgenoot Jorrit Bergsma. Ligtenberg, talent van Team Reggeborgh, kreeg niet alleen het zilver na deze gemengde koers, hij mocht zich tevens laten huldigen als Nederlands kampioen bij de junioren.

Dames
Manon Kamminga, die in de vorm van haar leven lijkt te verkeren, was de grote favoriet bij de Daikin NK Marathon voor de dames. Op het zware parkoers maakte de rijdster van Team A6.nl, die haar titel verdedigde, die verwachtingen helemaal waar.

Uiteindelijk bleef de Friezin over in een kopgroep van vijf vrouwen, samen met ploeggenote Beau Wagemaker, Elsemieke van Maaren, Gerline Crediet en Fleur Veen. De eindsprint won Kamminga afgetekend. Zij greep daarmee haar vierde marathontitel bij het inlineskaten. Het zilver was voor Wagemaker, Van Maaren werd derde. Lotte Veenstra finishte als beste junior in deze gemengde wedstrijd, wat haar ook een nationale titel opleverde.

Jeugd en Masters
Bij de jeugd (junioren B) werd Stijn van de Bunt nationaal kampioen. Hij was zijn medevluchter Bret Groot op de finish net te snel af. Het brons was voor Timo Lamme. Bij de dames ging de overwinning naar Patricia Koot. De rijdster van het RTC Zuidwest hield in de eindsprint Sanne Oosterwijk en Jet Fransen achter zich.

De masters reden hun wedstrijd in de ochtend op een natte baan en met een stevige bries. Bij de dames was Karen Teuling de beste. Zij versloeg de kampioen van 2018 Hellen Dekker en Clarine Bronkhorst. Bij de masters 40+ ging de zege naar Michiel Frankema, die in de sprint nipt Hans van de Wetering wist te kloppen. Derde werd Wouter Jan Kleinlugtenbelt.

Hans van Apeldoorn was de snelste uit een kopgroep van vijf in de categorie masters 50+. Hij versloeg Wim Kwakkel en Henri van Ramshorst op de meet. Na drie jaar op rij de titel bij de masters 60+ te hebben veroverd moest Albert Bakker op het circuit van Zandvoort genoegen nemen met zilver. De overwinning ging naar Henk Lankhof. Jan Heuver werd derde.

100 meter sprint
Eerder op de ochtend werd het Daikin NK 100 meter Sprint in zijn volledigheid afgelast. De natte baan en de verwachte omstandigheden voor de rest van de dag noodzaakten de organisatie om de sprintwedstrijden af te blazen. De kans op blessures bij dit explosieve onderdeel was te groot.

Ondanks die afgelasting blikt de KNSB tevreden terug op deze eerste Daikin NK Inlineskaten in Zandvoort. Alom klonk de wens om met het peloton volgend jaar terug te keren op het autocircuit.

Uitslagen
Alle uitslagen en wedstrijdverslagen van deze nationale kampioenschappen zijn terug te vinden via schaatsen.nl.

Meer nieuws

Vacature: Management Assistent

Koen Hakkenberg nieuwe coach Wadro KNSB Talent Team Noord shorttrack

KNSB neemt afscheid van assistent-bondscoach Annie Sarrat

50e KNSB Ledenraad

Het skateseizoen is begonnen

WIJV uit Winterswijk: van bijna-dood naar voorbeeldclub

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?