Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Talentstatussen

Talentprofielen: belofte, nationaal en internationaal talent (NOC*NSF)

De KNSB hanteert samen met NOC*NSF criteria voor het aanmerken van talentvolle sporters. Hiervoor worden zogenaamde talentprofielen gebruikt die door NOC*NSF zijn vastgesteld.

Deze talentprofielen verschillen per discipline, bijvoorbeeld in het aantal sporters dat in aanmerking komen voor een status. Sinds 2010 is een talentstatus een voorwaarde voor faciliteiten op één van de Topsport Talentscholen in Nederland.

De KNSB heeft niet de mogelijkheid om talentstatussen toe te kennen aan rijders voor de discipline Inlineskaten en Marathon. De reden hiervoor is omdat NOC*NSF deze sporten niet erkend als zogenoemde ‘focussport’.

Hoe gaat het toekennen van statussen in zijn werk?

Sporters die voldoen aan de een van de criteria krijgen voor de duur van 1 jaar een desbetreffende status toegekend. Eenmaal per jaar worden deze statussen toegekend. Voor de disciplines shorttrack, langebaan en kunstrijden vernieuwt de KNSB elk jaar uiterlijk 1 mei de talentstatussen (belofte, nationaal en internationaal talent).

Hoe ouder de sporters, hoe strenger de criteria. Statussen kunnen zowel toegekend worden vanuit op basis van een prestatienorm of op basis van een programma-eis. Voor de criteria op basis van een prestatie gelden de resultaten van het voorgaande seizoen. Als programma-eis dient de sporter deel uit te maken van een, door de KNSB, goedgekeurde KNSB Talent Team-selectie.

De KNSB hanteert samen met NOC*NSF criteria voor het aanmerken van talentvolle sporters. Hiervoor worden zogenaamde talentprofielen gebruikt die door NOC*NSF zijn vastgesteld. Hierin staat beschreven aan welke voorwaarden een topsporttalent moet voldoen om te worden aangemerkt als Belofte, Nationaal Talent (NT) of Internationaal Talent (IT). Het hebben van een talentenstatus van NOC*NSF is een voorwaarde om faciliteiten te krijgen op bijvoorbeeld Topsport Talentscholen. 

Deze talentprofielen verschillen per discipline, bijvoorbeeld in het aantal sporters dat in aanmerking komen voor een status. De KNSB heeft niet de mogelijkheid om talentstatussen toe te kennen aan rijders voor de discipline Inlineskaten en Marathon. De reden hiervoor is omdat NOC*NSF deze sporten niet erkend als zogenoemde ‘focussport’. 

Voor de discipline langebaan gelden de volgende prestatienormen of programma-eisen:

Prestatienorm

Categorie Belofte Nationaal talent Internationaal talent
Neo senioren Deelname aan World Cup en/of EK en/of WK senioren
Junioren A NK Allround:

1e jaars top 20

2e jaars top 12

NK Sprint:

1e jaars top 12

2e jaars top 5

NK Afstanden:

1e jaars top 8

2e jaars top 5

Deelname aan Junior World Cup en/of WK junioren Top 10 WK junioren.

Deelname aan World Cup en/of EK en/of WK Senioren

Junioren B Deelname (niet als reserve) aan NK allround en/of NK afstanden en/of NK sprint Deelname aan YOG en/of EYCM
Junioren C Deelname (niet als reserve) aan NK allround 2e jaars Junior C: deelname aan EYCM

Algemene opmerkingen:

Programma-eis

Categorie Belofte Nationaal talent Internationaal talent
Neo senioren Talenten die deel uitmaken van een KNSB Talent Team of een erkend development team Talenten die deel uitmaken van een erkend topteam
Junioren A Talenten die deel uitmaken van een KNSB Talent Team
Junioren B Talenten die deel uitmaken van een KNSB Talent Team

Algemene opmerkingen:

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?