Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs

KNSB.nl » Kenniscentrum » Besturen » Bestuur je organisatie

De basis goed regelen

Als bestuur kun je met een aantal praktische zaken de basis van je vereniging goed regelen. Deze vergen meestal eenmalig tijd en moeite maar kunnen vervolgens voldoen met een jaarlijkse check.

Statuten

In de statuten is de basis van je vereniging vastgelegd. Zorg ervoor dat je statuten echt goed op orde zijn. De KNSB helpt je hierbij met modelstatuten.
De modelstatuten lijken erg uitgebreid maar zie ze als een belangrijk back-up document met spelregels die je eigenlijk niet vaak gebruikt. Maar als er iets aan de hand is dan is het erg fijn om heel veel mogelijke situaties te kunnen ondervangen met je statuten. De KNSB modelstatuten voorzien daarin.

Reglementen

Naast statuten gebruik je als vereniging normaal gesproken een huishoudelijk reglement. In dit reglement leg je veel aanvullende spelregels van de vereniging vast. Denk hierbij aan aanvullende verplichtingen voor leden of de wijze waarop commissies hun werkzaamheden inrichten.
Het grote voordeel van een huishoudelijk reglement ten opzichte van de statuten is het feit dat wijzingen direct door de ALV doorgevoerd kunnen worden. Wijzigingen in statuten behoeven daarentegen extra beslissingsvoorwaarden én moeten altijd formeel (en tegen betaling) door een notaris worden bekrachtigd.

VertrouwensContactPersoon

Elke sportvereniging moet eigenlijk een VertrouwensContactPersoon (VCP) hebben. Dit is een centraal aanspreekpunt om te zorgen dat sporten leuk en veilig blijft. De VCP helpt  indien er meldingen zijn over grensoverschrijdend gedrag. Dit kan gaan over allerlei verschillende zaken zoals pesten, discriminatie of (sexuele) intimidatie maar ook indien je een bepaalde situatie als onprettig of ontoelaatbaar ervaart.
Bekijk meer informatie op https://knsb.nl/kenniscentrum-artikelen/vertrouwenscontactpersoon-vcp/

Deel deze pagina:

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?