Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs

KNSB.nl » Kenniscentrum » Besturen » Bestuur je organisatie

Ambitie

Als bestuurder komen er een hoop taken en verantwoordelijkheden op je af. Zijn de activiteiten georganiseerd? Hebben we genoeg vrijwilligers? Hoe gaat het met de ledengroei? Zijn we financieel gezond?

Deze taken en verantwoordelijkheden zorgen er vaak voor dat je als bestuurder alleen bezig bent met de dagelijkse taken om alles op tijd geregeld te hebben. Je bent als bestuurder aan het uitvoeren en dan is het soms lastig om na te denken over ambities en toekomstplannen voor de vereniging. De actuele brandjes worden geblust maar de algehele visie van de vereniging mist, waardoor er onduidelijkheden en ruis kan ontstaan binnen vereniging wat we nu eigenlijk aan het doen zijn.

Om dit te voorkomen kan het handig zijn om als bestuur tijd in te plannen om na te denken over de ambities van de vereniging. Uiteindelijk zullen heldere doelen ervoor zorgen dat de investering in tijd voor ambities zich terug zal betalen.

Stip op de horizon

Een simpele manier om als bestuurder ook daadwerkelijk te gaan besturen is bijvoorbeeld om een aparte sessie te organiseren om na te denken over de ambities van de vereniging. Probeer hier vooral de leden bij te betrekken, bijvoorbeeld door een brainstormsessie te houden of een poll op de website uit te zetten. Is de vereniging een club waar jeugdleden zich kunnen ontwikkelen tot de helden van de toekomst? Of is de vereniging een plek voor recreanten die hun techniek bij ervaren trainers willen ontwikkelen en toertochten willen rijden? Is het organiseren van de natuurijstocht de grootste ambitie van de vereniging? Of is de club een gezellige plek voor jong en oud?

Als de stip op de horizon duidelijk is en de ambities bepaald zijn is het een stuk makkelijk om een beleidsplan, toekomstplan of activiteitenplan uit te werken.

Advies

  1. Bepaal eens in de paar jaar wat voor de vereniging de stip op de horizon is. Wat zijn de ambities van de vereniging, waar wil je naartoe? Doe dit bij voorkeur samen met leden en leg het vast in een Toekomstplan of (beknopt) Beleidsplan.
  2. Maak voorafgaand aan het seizoen een jaarplan/activiteitenplan op basis van het meerjarenbeleidsplan of toekomstplan. Concretiseer dat al dan niet in overleg met betrokken commissies of vrijwilligers.
  3. Plan als bestuur eens in de 3-4 maanden een vergadering waarbij je geen onderwerpen over de dagelijkse gang van zaken op de agenda zet. Pak je jaarplan of beleidsplan en evalueer of je als bestuur overal nog steeds de goede keuzes maakt.
Deel deze pagina:

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?