Een bestuur van een vereniging geeft richting aan de vereniging en bewaakt de plannen en stelt ambities voor de toekomst. Van verenigingsbestuurders wordt ontzettend veel verwacht; je moet netwerken voor de club, een doorzetter zijn, stressbestendig, ondernemend, sociaal, denken, doener, besluitvaardig, inspirerend, flexibel en dat allemaal op vrijwillige basis!
Hoe deze eigenschappen maar ook taken van een bestuur verdeeld zijn over de verschillende bestuurders verschilt per vereniging. Belangrijk hierbij is om vooral om te kijken naar de kwaliteiten van de mensen. Er zijn verschillende ‘niveaus’ waarop je als bestuurder actief bent:
- Besturen
- Managen
- Uitvoeren
Wees kritisch als bestuur dat je ook daadwerkelijk aan het besturen bent, en nadenkt over de toekomt van de vereniging. Bestuurders houden zich voornamelijk bezig met het nadenken over de hoofdlijnen, houden overzicht, stellen prioriteiten en houden het overzicht. Leden verwachten dat ook juist van het bestuur.
Vaak ben je als bestuurder ook manager op een aantal onderwerpen. Managers in de vereniging, denk aan de leden in de commissies zijn meer bezig met het aansturen van de vrijwilligers in de vereniging. Zij houden zich bijvoorbeeld bezig met de jaarplanning of activiteiten planning, sturen aan, spreken aan een confronteren als dingen niet goed lopen.
Als laatste vaardigheid zijn er in de verenigingen de uitvoerders, dit zijn de vrijwilligers die tijdens aan activiteit of wedstrijd aangestuurd worden op de taken die op dat moment uitgevoerd moeten worden.
Als bestuurder is het mogelijk dat je soms alle drie deze vaardigheden bezit en ook in de vereniging gebruikt. Echter is het een valkuil om voornamelijk bezig te zijn met het uitvoeren en managen in plaats van het besturen van de vereniging.
Daarnaast hebben bestuurders verschillende taken en verantwoordelijkheden vanuit je specifieke functie.
Naast deze logische praktische verantwoordelijkheden heb je als bestuur ook te maken met verschillende rollen die je als persoon wel of niet hebt om situaties in de vereniging op te lossen. Om sturing te kunnen geven aan deze verschillende situaties is het als bestuur goed om je te realiseren dat iedere persoon verschillende kwaliteiten bezit. Elke situatie behoeft een andere aanpak en uitwerking, en niet iedere persoon is even goed in het oplossen van elke situatie.
Sturing geven aan de vereniging kan uit vier verschillende rollen:
- de beleids- en procesrol;
- de communicatierol;
- de voorbeeldrol;
- de weerbaarheidsrol.
Niet iedere bestuurder voelt zich even comfortabel bij elke rol. Sommige bestuurders hebben plezier in de inhoudelijke kant, andere houden van communiceren. Zorg in ieder geval dat elke rol binnen het bestuur vertegenwoordigd is. Zo weet je dat alle aspecten voldoende aan bod komen.
Wil jij aan de slag met de verschillende rollen in jouw vereniging? Download de onderstaande tool om direct aan de slag te gaan.