Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs

KNSB.nl » Kenniscentrum » Communicatie » Interne communicatie

Communicatie tussen bestuur en leden

Wat doet het bestuur eigenlijk? Is dat een veel gehoord onderwerp binnen de vereniging? Dat kan betekenen dat het bestuur daadwerkelijk niks doet. Maar ervan uitgaande dat het bestuur bestaat uit actieve en betrokken vrijwilligers, is het de hoogste tijd dat er gekeken gaat worden naar de communicatie tussen bestuur en haar leden.

Uithangbord

De leden van de vereniging, zijn de “medewerkers van je bedrijf”, en daardoor het uithangbord van jullie vereniging. Het is van essentieel belang dat er goede communicatie is tussen de bestuursleden en leden (/ouders van leden, maar ook commissies, sponsoren etc.). Onjuiste of geen communicatie kan zorgen voor irritaties, spanningen of problemen binnen de vereniging. Wat weer van invloed kan zijn op het imago / identiteit van de vereniging.

Hou leden op de hoogte

Wat wil je als vereniging uitstralen? Als je dit als vereniging weet en goed heb gedefinieerd dan kan dit zich vertalen in de communicatie naar de leden. Leden willen over het algemeen niet overspoeld worden met details, maar willen wel op de hoogte blijven. Als bestuur kan je er voor kiezen om de leden te infomeren hoe de vereniging nieuws/actualiteiten naar de leden communiceert. Voor algemene ontwikkelingen binnen de vereniging kan er gekozen worden om dit communiceren via de open kanalen, zoals de website van de vereniging. Belangrijkere ontwikkelingen of actualiteiten die specifieke groepen aangaan kunnen gecommuniceerd worden met persoonlijke e-mail, persoonlijke gesprekken of bijv. tijdens algemene ledenvergaderingen.

Niet communiceren

Heb je als bestuur/vereniging niks te melden of zijn er geen ontwikkelingen die gedeeld hoeven te worden, communiceer dan toch. Laat aan de leden zien wat je als bestuur doet en wat er op de achtergrond speelt. Zonder dat je daar te veel specifieke informatie over prijsgeeft. Niet communiceren is ‘not done’. Vooraf communiceren geeft binding en zorgt voor vertrouwen binnen de vereniging. Dat zich uiteindelijk afstraalt op de rest van de vereniging.

Deel deze pagina:

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?