Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Schaatsen en inlineskaten met verstandelijke beperking, G-sport

Wil jij ook schaatsen of inlineskaten/skeeleren, er zijn verschillende verenigingen in Nederland waar je training, een clinic of lessen kunt volgen. Kijk dan onderaan op deze pagina, bij veelgestelde vragen voor het overzicht

Wil jouw vereniging een activiteit, wedstrijd, clinics of lessen organiseren voor mensen met een verstandelijke beperking? Laat het ons weten dan nemen wij jouw informatie op in onderstaande agenda. Of wil je hulp bij het starten van of uitbreiden van trainingsgroep voor mensen met een beperking, neem dan gerust contact op.

Agenda

NK G-marathonschaatsen
18 februari 2023 – Groningen

Cursus Inclusief schaatsen
18 maart 2023 – Heerenveen, Thialf

Special Olympics: Nationaal Inlineskate Evenement
20 mei 2023 – Almere

NK G-Inlineskaten
27 mei 2023 – Rijssen

Special Olympics World Games
12-16 juni 2023 – Berlijn

Special Olympics Nationale Spelen
14-16 juni 2024 – Breda

“Dit was de leukste wedstrijd van dit seizoen om te jureren.”, dat zeiden verschillende juryleden Inlineskaten na afloop van het landelijke skeelerevenement voor mensen met een beperking. Het enthousiasme van de deelnemers, de wil om te winnen, de sfeer, de openingsceremonie, de medaille uitreiking, een hele mooie sportdag.

Lees hier meer over schaats- en skate-evenementen die geweest zijn

Regelmatig zijn er (lokale) kansen voor subsidies en evenementen waarop ingespeeld kan worden. Met de specifieke mogelijkheden en achtergronden is het wel aan te bevelen bij een andere vereniging de goede voorbeelden op te halen. Daarnaast zijn er vaak lokale (zorg/onderwijs)instellingen die mee willen denken.

In samenwerking met Gehandicaptensport Nederland heeft de KNSB een reader ontwikkeld met daarin een stappenplan voor het aanbieden van G-sport. Deze reader met een plan van aanpak biedt schaats- en inlineskateverenigingen een handleiding voor het opzetten van een G-afdeling binnen de vereniging.

  • Goede voorbeelden
  • ASV Almere - G-schaatsen

    Omschrijving Het aanbieden van gehandicaptensport Het succes van ASV Almere Het succes ASV Almere krijgt van het Oranje Fonds subsidie voor het project: super COOL! In samenwerking met Triade (een zorginstelling voor mensen met een verstandelijke beperking) die de deelnemers regelen en met VMCA (vrijwilligers/mantelzorg centrale) die de begeleiders regelen is het project tot stand gekomen. Bij super COOL! leren deelnemers met een beperking schaatsen of inlineskaten samen met een maatje. Dit maatje is een vrijwilliger of een stagiaire. Het maatje gaat samen met de deelnemer naar de lessen en ze gaan ook regelmatig als koppel samen iets anders doen. Bijvoorbeeld winkelen, koffie drinken, naar de bioscoop, knutselen, etc. Wat precies hangt van de wensen en leeftijd van de deelnemer af. Hoe vaak je afspreekt hangt af van de mogelijkheden van het maatje. Meer info ASV Almere

  • Deventer - visueel

    Blind vertrouwen bij schaatsen voor slechtzienden Begin december 2015 organiseerde Lars Vogelenzang op de kunstijsbaan in Deventer de eerste van drie schaatslessen voor mensen met een visuele beperking. Onder andere waren er aanwezig Angelique (36) en Patricia (42) Bolink met een erfelijk bepaalde zichtbeperking. De zussen gaan geen enkele uitdaging uit de weg. Ook leren schaatsen is voor hen een mogelijkheid. Angelique en Patricia geven aan dat verenigingen en sportscholen voor slechtzienden vaak best ontoegankelijk zijn. Een kunstijsbaan heeft nog weer een extra beperking, doordat het ijs wit is, is er niet veel contrast en zien zij niet wat er om me heen gebeurt. Maar toch voelt het enorm bevrijdend om zélf te kunnen schaatsen. Lees het gehele artikel van Rudy Brouwer in de Deventer Post Dit is een samenvatting van het artikel van Rudy Brouwer – gepubliceerd in Deventer Post op 8 december 2015.

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven

Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?