Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs

KNSB.nl » Praktijkcases » Praktijkvoorbeelden Training & Coaching

NSV wil met integratie MJOP in jeugdplan betere schaatsers opleiden

De Nijmeegse Schaatsvereniging (NSV) is dit jaar gestart met een nieuw jeugdbeleid, waarbij jeugdige schaatsers zowel langebaan- als shorttracktrainingen volgen. De vereniging wil graag het meerjarenopleidingsplan (MJOP) van de KNSB gaan gebruiken als basis voor het nieuwe jeugdplan ‘Snelschaatsen’. Het doel is betere schaatsers op te leiden die meer plezier hebben in het beoefenen van de sport.

De basis van het jeugdplan Snelschaatsen is kinderen in de leeftijd tussen 8 en 12 jaar zowel langebaan- als shorttracktrainingen aan te bieden. “We denken dat kinderen beter gaan schaatsen door beide disciplines te beoefenen. Daarom gaan we de langebaan en het shorttrack combineren. Om ons eigen jeugdplan wat meer handen en voeten te geven, willen we het MJOP als basis gaan gebruiken. Zo wordt het jeugdplan echt een richtlijn voor onze trainers”, legt Anika van Gooswilligen uit.

Het meerjarenopleidingsplan van de KNSB biedt een gestructureerde, eenduidige en inzichtelijke opleidingsweg waarin handvatten staan voor alle trainers en coaches om talentvolle sporters (langebaan schaatsers, shorttrackers, inline-skaters en kunstrijders) te stimuleren en helpen ontwikkelen naar de top.

NSV denkt met de implementatie van het MJOP meer structuur te kunnen brengen in de opleiding. “We willen de trainingen nog beter afstemmen op de wensen van de jeugdschaatsers. In het MJOP worden duidelijk de verschillende fases behandeld die kinderen doormaken. Er staat bijvoorbeeld een uitleg over wat voor trainingen je het best kunt geven in een bepaalde leeftijdsgroep. Zo kunnen onze trainers een beeld vormen welke aspecten van training op welke leeftijd je het beste aandacht kan geven”, aldus Van Gooswilligen.

Workshop

Om verenigingen te helpen en meer uitleg te geven over het MJOP, kunnen clubs een workshop volgen. Zo gaf Jetske Wiersma, bondscoach Jong Oranje langebaan en Projectleider Meerjarenopleidingsplannen bij de KNSB, op 12 oktober een workshop voor jeugdtrainers en jeugdcommissieleden van NSV. Van Gooswilligen: “De sessie was erg leuk en informatief. In het eerste gedeelte is de theorie behandeld. In het tweede deel kregen we meer inzicht in hoe we het MJOP kunnen toepassen in de praktijk. Het mooie was dat alle trainers, zowel die van langebaan, shorttrack als kunstrijden, enthousiast waren.”

Multidisciplinair opleiden

Van Gooswilligen legt uit dat NSV meerdere doelen heeft met het nieuwe jeugdplan. “We willen de jeugd breder opleiden door de combinatie van langebaanschaatsen en shorttrack. We denken ook dat deze manier van opleiden beter is voor jonge schaatsers. Kinderen in de leeftijdsgroep van 8 t/m 12 jaar hebben nu bij ons de mogelijkheid multidisciplinair te worden opgeleid. Ons ideaalbeeld is dat zij op 12-jarige leeftijd voor een van beide disciplines kiezen, maar wel in combinatie met de andere discipline. Dus iemand die kiest voor het langebaanschaatsen blijft wel shorttracktrainingen volgen.”

“Wij geloven dat kinderen op deze manier beter leren schaatsen en er ook meer plezier in hebben. Daarnaast willen we onze jeugdleden ook motiveren meer wedstrijden te rijden en dat denken we onder andere te kunnen bereiken door hen beter op te leiden.”

Tweede stap zetten

NSV wil het nieuwe jeugdplan in eerste instantie gaan aanbieden aan nieuwe jeugdleden. Zo komen er jaarlijks nieuwe leden bij de vereniging via het evenement ‘Schaats jij al?’, waarmee de vereniging kinderen die in groep 4, 5 of 6 van de basisschool zitten, de kans geeft te leren schaatsen.

ZIE OOK: Ledenwerving en kennismaking hand in hand

“De komende tijd gaan we ons jeugdplan concreter maken en kijken hoe we het MJOP het beste kunnen integreren. De eerste stap – het informeren van iedereen bij de vereniging – is gezet. Nu gaan we de tweede stap zetten door te kijken welke onderdelen uit het MJOP we goed kunnen gebruiken”, zegt Van Gooswilligen. “Dit jaar is min of meer een overgangsjaar om te kijken wat wel en niet werkt. Hopelijk heeft ons jeugdplan met daarin de integratie van het MJOP volgend jaar definitief vorm gekregen.”

Wil je als vereniging ook een workshop over het MJOP volgen? Dan kun je vrijblijvend informatie aanvragen door een mail te sturen naar [email protected].

Goede voorbeelden

Inspiratie opdoen op het gebied van training en coaching? Lees dan eens de succesverhalen van andere verenigingen. Zo verlagen de baancommissie Amsterdam en de KNSB de drempel voor deelname aan de ST3-opleiding door de opleiding op locatie aan te bieden.

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?