Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs

KNSB.nl » Praktijkcases » Praktijkvoorbeelden Communicatie

Ondernemend DDD werkt constant aan naamsbekendheid

Al meer dan tien jaar organiseert Kunstrijvereniging de Drechtsteden Dordrecht (DDD) tijdens schoolvakanties snelcursussen schaatsen. Onlangs deed de Dordtse club dit voor het eerst ook in de meivakantie. Het past bij de ambities van DDD om nieuwe doelgroepen te bereiken en de vereniging constant onder de aandacht te brengen.

Waar veel ijsbanen in de zomer sluiten of op beperkte uren open zijn, blijft de schaatsbaan in Dordrecht – onderdeel van de Optisport Sportboulevard Dordrecht – tot en met eind juni open. Het biedt schaatsliefhebbers én verenigingen de kans om ook buiten het schaatsseizoen actief te zijn op het ijs. Iets waar DDD optimaal gebruik van maakt. “Wij schaatsen bijna het hele jaar door. En we richten ons niet alleen op de leden, maar proberen ook een nieuw publiek te bereiken. Zo organiseren we in de schoolvakanties altijd snelcursussen, waarbij we de deelnemers in een paar dagen tijd de basis van het schaatsen leren. Omdat het in een vakantie is, kunnen we ook ’s ochtends schaatsen in plaats van ’s avonds. Het is een mooie manier om de vereniging onder de aandacht te brengen. In de voorjaarsvakantie deden er nog 65 mensen mee aan de cursus. Onlangs hebben we deze voor het eerst ook in de meivakantie georganiseerd”, zegt bestuurslid Helma Zock van DDD.

Volgens Zock is de snelcursus een blauwdruk van de reguliere lessen die DDD aanbiedt. “We delen de deelnemers op basis van hun vaardigheden in groepjes in. Daarna worden spelenderwijs de beginselen van schaatsen en kunstrijden aangeleerd. Het is mooi om te zien hoeveel progressie sommigen boeken in slechts een paar dagen.”

Kennismaken met schaatsen

Deelnemers aan de snelcursus kunnen altijd een gratis proefles volgen bij DDD. Daarna is er nog een kennismakingsaanbod van vier lessen, zodat geïnteresseerden niet meteen voor een jaar lid hoeven te worden. Zock: “We communiceren ons aanbod na afloop van de cursus altijd met de deelnemers en hun ouders. De trainsters enthousiasmeren hen en wij als bestuursleden proberen dat ook als we langs het ijs staan. Wat we vooral belangrijk vinden is om kinderen kennis te laten maken met schaatsen. Nu er steeds minder vaak natuurijs is, is het niet meer vanzelfsprekend dat kinderen op het ijs staan. Met de snelcursussen hopen we een nieuwe groep mensen aan te spreken.”

Jezelf laten zien

DDD is sowieso een actieve vereniging. Zo werkt het veel samen met de gemeente Dordrecht. En rondom de Winterspelen merkte Zock dat de aandacht voor het kunstrijden toenam. “We ondernemen zelf veel om de sport onder de mensen te brengen. Voor ledenwerving en -behoud is het belangrijk dat de vereniging bekend is bij veel mensen. Dan moet je je laten zien. Zo organiseren augustus weer onze jaarlijks terugkerende Dynamic Dordt Days op de Optisport Sportboulevard in Dordrecht. Een zomerschaatsstage om mensen enthousiast te maken voor het naderende schaatsseizoen, waar ook weer een snelcursus wordt aangeboden. Met al onze activiteiten werken we actief aan onze naamsbekendheid en dat werpt zijn vruchten af.”

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?