Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs

KNSB.nl » Praktijkcases » Praktijkvoorbeelden Ledenwerving en -behoud

Ledenwerving en kennismaking hand in hand

Jonge kinderen komen minder vaak in aanraking met de schaatssport. Dat heeft ook zijn weerslag op schaatsverenigingen. Om jeugdleden te werven en kinderen kennis te laten maken met de schaatssport, introduceerde de Nijmeegse Schaats Vereniging (NSV) het evenement “Schaats jij al?”. Vijf zaterdagen aan het begin van het seizoen krijgen kinderen schaatsles en kunnen zij ontdekken of schaatsen iets voor hen is.

“Vroeger kwamen veel kinderen via het schoolschaatsen in aanraking met de sport. De laatste jaren vriest het steeds minder vaak en schaatst de jeugd dus ook minder. Met “Schaats jij al?” geven we kinderen die in groep 4, 5 of 6 van de basisschool zitten, de kans om te leren te schaatsen”, zegt Martijn Boer van NSV.

Op vijf zaterdagen aan het begin van het schaatsseizoen krijgen de kinderen voor €20,00 schaatsles van de trainers van NSV. De kinderen leren de schaatsslag, starten, remmen, rondjes draaien, maar ook vallen en opstaan op het ijs van ijsbaan Triavium in Nijmegen. Zo krijgen ze nog vóór de winter de basis van het schaatsen onder de knie. Ook kunnen ze ontdekken of de schaatssport iets voor hen is.

Boer legt uit dat het doel van “Schaats jij al?” tweeledig is. “Het gaat in eerste instantie om ledenwerving. Iedereen is welkom. Er zijn veel jeugdleden die ooit hebben meegedaan aan het evenement en uiteindelijk lid zijn geworden. We willen er daarnaast ook voor zorgen dat de jeugd kennis maakt met de schaatssport, want veel kinderen komen niet meer in aanraking met schaatsen.”

Facebook

Volgens Boer wordt ongeveer 10 procent van de deelnemers aan “Schaats jij al?” lid van NSV. Aan de laatste editie deden ongeveer 200 kinderen mee en voor het eerst was het evenement kostendekkend. “We hebben voor alle deelnemers aan “Schaats jij al?” een speciale aanbieding. Zij krijgen korting op een lidmaatschap tot kerst.”

De cursus wordt op verschillende manieren gepromoot. NSV zet vooral in op de basisscholen in de omgeving en social media. “We benaderen basisscholen via de mail en we drukken flyers af, die we uitdelen op de scholen. Ook hebben we het afgelopen jaar een campagne op Facebook gedaan. We hebben vanaf mei tot en met oktober regelmatig berichten op Facebook geplaatst. Daarnaast sturen we altijd een mail naar de deelnemers van het jaar ervoor. Uiteraard werkt mond-op-mondreclame nog steeds het beste”, aldus Boer.

Sjors Sportief

NSV maakt ook gebruik van Sjors Sportief om “Schaats jij al?” onder de aandacht te brengen. Via Sjors Sportief komen kinderen in aanraking met sport en cultuur, zonder dat ze meteen lid hoeven te worden van een club. Veel deelnemende gemeentes krijgen landelijke subsidie om sport en cultuur te stimuleren onder jeugd. In gemeenten die aangehaakt zijn bij ‘Sjors’, kunnen clubs en verenigingen eenvoudig een activiteit online aanmelden, die in een boekje terecht komt dat op alle basisscholen wordt uitgedeeld. Kinderen kunnen zich vervolgens op de website digitaal inschrijven. “Deze methode werkt heel goed omdat het een directe promotie is en kinderen eenvoudig kunnen inschrijven”, legt Boer uit.

Hoewel er elk jaar veel tijd en energie gaat zitten in de organisatie van “Schaats jij al?”, is dat het volgens Boer meer dan waard. “We hebben in totaal wel 20 tot 23 mensen nodig voor de vijf zaterdagen. Elk jaar lukt het weer om EHBO’ers, trainers, begeleiders en andere vrijwilligers op de been te brengen. Veel jongeren helpen ons en we hebben een vaste groep mensen die elk jaar meedoet. We blijven zeker doorgaan de komende jaren.”

Wil je meer weten over ledenbehoud? Kijk dan in het Kenniscentrum bij het thema ledenwerving- en behoud.

Heb je zelf een goed voorbeeld dat je graag wil delen? Stuur een mail naar [email protected].

Schaats jij al A5 2016 druk


Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?