Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs

KNSB.nl » Praktijkcases » Praktijkvoorbeelden Besturen

Invoering helmplicht breed gedragen bij YVZ

Omdat veiligheid voorop staat bij IJsvereniging Zoetermeer introduceerde het onlangs een helmplicht voor jeugdige schaatsers. De leden hebben nieuwe schaatshelmen in de kleuren van de club en de stad. De hoofddeksels vallen zeer in de smaak.

IJsvereniging Zoetermeer (YVZ) voerde als een van de eersten een helmplicht in tijdens langebaantrainingen van de jeugd, om de veiligheid te vergroten. Volgens Daan den Hertog is het eigenlijk niet meer dan normaal dat schaatsers een helm dragen. “Ik sta regelmatig langs de kant te kijken naar trainingen voor jonge kinderen. Zij struikelen vaak over elkaar heen en het is bijna wachten op een ongeluk. Als er iets gebeurt, wil je als vereniging kunnen zeggen dat je er alles aan hebt gedaan om ongelukken en blessures te voorkomen. Dat kunnen we nu ook daadwerkelijk doen.”

Vanuit de KNSB is het dragen van een helm al verplicht bij shorttrack, marathonschaatsen en bij massastarts. Bij het merendeel van de verenigingen is er echter nog geen helmplicht voor langebaanschaatsers. “In het skiën, fietsen en skeeleren draagt iedereen een helm. IJs is minimaal net zo hard als beton. Dus waarom zou je dan geen helm dragen tijdens het schaatsen? Een ongeluk zit in een klein hoekje”, aldus Den Hertog.

Bespreekbaar maken

Bij het bestuur van YVZ was al snel consensus over de invoering van de helmplicht. Maar hoe informeer je je leden over zo’n ingrijpende beslissing? “We hebben het bespreekbaar gemaakt binnen de vereniging”, legt Den Hertog uit. “Twee jaar geleden voerde de KNSB de helmplicht in voor het marathonschaatsen. In onze nieuwsbrief heb ik daarnaar verwezen, toen wij ook gingen nadenken over een helmplicht. Zo hebben we onze leden meegenomen in het proces. Je probeert een verhaal te vertellen.”

Binnen YVZ reageerde vrijwel iedereen positief op het voornemen om het dragen van een helm verplicht te stellen voor jeugdleden. De vereniging presenteerde de zelfgemaakte helmen op 28 oktober jongstleden, onder grote belangstelling van de leden en de regionale media. “Ik denk dat de media het oppikten omdat we een van de eerste verenigingen zijn die de helmplicht invoert. Onze sponsor KWS Infra Rotterdam was bovendien erg blij met de media-aandacht.”

Financiële hulp

Den Hertog legt uit dat financiële hulp van een sponsor noodzakelijk was om tientallen helmen beschikbaar te stellen voor nieuwe leden en mensen die kennis willen maken met de sport. “Je wilt degenen die een paar keer bij ons komen trainen niet verplichten een helm aan te schaffen. Maar voor ons is het een flinke kostenpost om dertig helmen te kopen. Gelukkig hebben we in KWS Infra Rotterdam een sponsor gevonden die twintig helmen wilde sponsoren. Zij gaan onder meer ook langs bij scholen om over veiligheid te praten, dus zo’n project past goed bij hen.”

Zelf ontworpen schaatshelm

YVZ deed een klein marktonderzoek om te kijken wat voor helmen er voor welke prijs beschikbaar zijn. Uiteindelijk viel de keuze op het merk Evo en werd besloten zelf een schaatshelm te ontwerpen. Den Hertog: “Samen met een grafisch ontwerper heb ik vier ontwerpen gemaakt. Die ontwerpen hebben we voorgelegd aan de clubkleding commissie bij onze vereniging en zij hebben daarover gestemd. Zo was het breed gedragen binnen de club.”

Een schaatshelm is opgenomen in het assortiment van de clubkleding van YVZ. Iedereen kan een helm kopen. “We zien dat met name de recreatieve schaatsers die al wat langer schaatsen graag een helm willen. Ook veel van onze trainers dragen nu een helm. Voor de jeugdtrainers is het verplicht, de overige trainers mogen zelf kiezen”, legt Den Hertog uit.

Stap wagen

Bij YVZ is de invoering van de helmplicht succesvol verlopen. Er zijn zelfs plannen om op termijn de helmplicht voor iedereen in te voeren. Wat zou Den Hertog willen meegeven aan andere verenigingen die het voorbeeld van YVZ willen volgen? “Ik zou ze adviseren de stap te wagen. Nee heb je, ja kun je krijgen. Wij wisten ook niet of het mogelijk was, maar het heeft zeer goed uitgepakt.”

Goede voorbeelden

Inspiratie opdoen op het gebied van besturen? Lees dan eens de succesverhalen van andere verenigingen. Zo vergrootte Schaatsvereniging Zwolle haar naamsbekendheid met de organisatie van de Night Skate Zwolle en zorgde een verloting bij IJsclub de Loosdrechtse Plassen voor een duidelijke toename van het aantal bezoekers aan de ALV

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?