Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs

KNSB.nl » Praktijkcases » Praktijkvoorbeelden Besturen

Night Skate bezorgt Schaatsvereniging Zwolle meer naamsbekendheid

De Schaatsvereniging Zwolle vierde het 50-jarig jubileum eerder dit jaar op een grootse manier. De club organiseerde de Night Skate Zwolle, een skatetocht door de stad. Het evenement overtrof alle verwachtingen.

Op 7 juli vond de eerste editie van de Night Skate Zwolle plaats. In een aantal andere steden in Nederland worden er al skatetochten georganiseerd en bij de Schaatsvereniging Zwolle dachten ze: ‘wat in Rotterdam of Hengelo kan, kan hier ook’. “Het was absoluut een succes. We organiseren dit jaar diverse activiteiten in het kader van ons 50-jarig jubileum en we wilden ook iets doen voor niet-leden. Dat werd de Night Skate Zwolle”, legt voorzitter Ronald Horstman uit.

De skate- en skeeler-toertocht is vooral een sociaal evenement, waarbij een (grote) groep skaters onder begeleiding door een stad en/of de omliggende gebieden rijdt. Volgens Horstman is het evenement een ideale manier om je vereniging op de kaart te zetten. “We hebben bewust voor een breedtesportactiviteit gekozen om zoveel mogelijk mensen aan te spreken. Daarnaast wilden we laten zien dat skaten en schaatsen goed samengaan. De Night Skate Zwolle was voor meerdere generaties een mooi moment om kennis te maken met onze vereniging.”

Goed doel

In totaal deden er 150 mensen mee aan de eerste editie van de Night Skate Zwolle. Het organiseren van het evenement had veel voeten in de aarde, maar dankzij de inzet van veel vrijwilligers en de hulp van sponsoren lukte het de schaatsvereniging een succesvolle tocht neer te zetten. “Er komt veel bij kijken, zoals het regelen van vergunningen en zorgen voor de veiligheid. Dat is allemaal gelukt. De tocht zelf is een dynamisch geheel met vrijwilligers die het verkeer regelen, politie die mee rijdt en een auto voorop met een speaker en muziek”, aldus Horstman.

“We hebben het kunnen financieren met behulp van onze sponsoren. Die hebben in geld of natura hun steentje bijdragen. Zo waren er voor de deelnemers ijsjes, hesjes en t-shirts. Bovendien hebben we een goed doel – het Ronald McDonald Huis – gekoppeld aan het evenement en voor hen geld opgehaald.”

Enthousiasmeren

De Night Skate Zwolle groeide zo uit tot een redelijk groot event, dat veel aandacht kreeg. En dat was het belangrijkste doel van de skatetocht. Horstman: “We zijn een relatief kleine vereniging. We hebben niet direct nieuwe leden aan de tocht overgehouden. Wel hebben we een potentiële groep schaatsers kunnen enthousiasmeren. En onze naam stond vaak in de media, waardoor de naamsbekendheid is vergroot.”

Gat in de markt

De eerste editie van de Night Skate Zwolle was zo’n groot succes dat er voor begin september direct een tweede editie gepland stond. Vanwege het slechte weer moest deze tocht worden afgelast, maar Horstman durft met zekerheid te zeggen dat er volgend jaar weer een skatetocht door Zwolle wordt georganiseerd. “De halve marathon van Zwolle is inmiddels een traditie. De Night Skate Zwolle was nieuw, maar heeft volgens ons wel de potentie om uit te groeien tot een nieuwe traditie in de stad. Het was een gat in de markt”, besluit Horstman.

Goede voorbeelden

Inspiratie opdoen op het gebied van besturen? Lees dan eens de succesverhalen van andere verenigingen. Zo zorgde een verloting bij IJsclub de Loosdrechtse Plassen voor een duidelijke toename van het aantal bezoekers aan de ALV en wil de Doornsche IJsclub het goede voorbeeld geven met een rookverbod op hun sportcomplex.

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?