Hoe blijf je als vereniging aantrekkelijk en gezond? Als schaats-, inlineskate- of natuurijsclub sta je er niet alleen voor. Samen voor het schaatsen en skaten! luidt het KNSB-motto en wij doen dagelijks ons best om dat waar te maken.
De KNSB is de bond van schaats-, inlineskate- en ijsverenigingen. Als bond doen wij onze uiterste best om jullie, onze leden, zo goed mogelijk van dienst te zijn. Samen voor het schaatsen en inlineskaten is ons motto en dat proberen we dagelijks in de praktijk te brengen.
Voor praktische vragen kun je contact opnemen met het Servicecenter van de KNSB. Dat kan per e-mail: [email protected] of telefonisch: 088 – 489 2000 (zie deze pagina voor onze openingstijden).
Onze verenigingsadviseurs Henriët Wardenier, Martijn Hagens en Carl Mureau gaan graag met jullie in gesprek over alles wat nodig is om je vereniging optimaal te laten draaien. Heb je vragen aan de KNSB, neem contact met hen op! Zij hebben de gewesten van de KNSB onderling verdeeld, zodat elk gewest zijn eigen aanspreekpunt heeft.
Vanaf 22 april 2025 is er weer budget beschikbaar vanuit de landelijke subsidieregeling Sportakkoord. Na het succes in de jaren 2023 en 2024 hebben het kabinet en NOC*NSF de handen inééngeslagen om sportaanbieders (lees: o.a. de verenigingen) te blijven ondersteunen met de services vanuit het Sportakkoord II.
De drie ambities om de sport in Nederland te versterken, blijven staan: het fundament op orde, een groter bereik en meer (zichtbare) betekenis. Om dit te realiseren worden in gemeenten afspraken gemaakt via lokale Sportakkoorden. Sportclubs, gemeente en andere maatschappelijke organisaties zijn hierbij betrokken. Samen bepalen deze partijen de lokale ambities voor de sport aan de hand van zes thema’s:
Hoe vraag je de Sportakkoord-subsidie aan?
Nadat de subsidiepot eind 2024 uitgeput was, is er vanaf 22 april 2025 extra geld beschikbaar gekomen. Het aantal services waaruit je kunt kiezen is beperkter en de voorwaarden zijn uitgebreid, maar het blijft mogelijk om subsidies via het Sportakkoord aan te vragen. Dat kan voor een KNSB-opleiding voor trainers zijn, vraagstukken rondom vrijwilligers, ledenbinding, financiering of procesbegeleiding aan bestuursleden. Er gelden wel aanvullende voorwaarden, zie daarvoor de website van NOCNSF.
De aanvraagprocedure is onveranderd. Je kunt eerst met jouw KNSB verenigingsadviseur bespreken waar jouw club het meest baat bij heeft. De subsidieaanvraag loopt altijd via een lokale clubondersteuner: een buurtsportcoach of beleidsmedewerker sport van jouw gemeente. Weet je niet wie dit is? Neem dan contact met ons op via [email protected] of met Jeroen Straathof, verenigingsadviseur Sportakkoord van de KNSB: [email protected].
Veel schaats-, skateverenigingen en natuurijsclubs zien de waarde van nieuwe initiatieven om sport en bewegen te stimuleren of om kader op te leiden en willen, zeker als er financiële steun mogelijk is, daarvoor graag in actie komen. Maar waar begin je als vereniging en kun je aanspraak maken op subsidie? Het Sportakkoord II biedt volop kansen, zoals hierboven reeds beschreven. Hieronder schetsen we welke (lokale) subsidiemogelijkheden er nog meer zijn.
De hoeveelheid en verscheidenheid aan subsidies is groot en dat maakt de weg naar de voor jou geschikte subsidie niet altijd makkelijk. Hiervoor is het belangrijk om de juiste bronnen te raadplegen. Dat vraagt wat tijd en aandacht, maar hoeft niet heel ingewikkeld te zijn.
Begin bij het raadplegen van de website van jouw provincie of gemeente. Het lijkt een open deur, maar de meeste subsidies zijn online te vinden. Op de websites van de de meeste provincies kun je overzichtelijk zoeken naar beschikbare subsidies. Voor (veel) gemeenten geldt hetzelfde. Vermoedelijk is op de website van jouw gemeente op dezelfde wijze na te gaan welke subsidies beschikbaar zijn.
Heel bruikbaar is de Database Sportsubsidie, beschikbaar gesteld door het Kenniscentrum Sport en Bewegen, en te gebruiken na aanvraag van een login. Het grote voordeel van de database is dat het alleen subsidies en fondsen betreft binnen het domein sport, waardoor de relevantie van het gehele subsidie-aanbod een stuk groter is dan bij een willekeurige provincie of gemeente. Let wel op, de database bevat ook opties die vooral bestemd zijn voor gemeenten en minder voor sportclubs.
De Brede SPUK-regeling is voor alle gemeenten beschikbaar gesteld voor sport en bewegen, gezondheidsbevordering, cultuurparticipatie en de sociale basis. De stip op de horizon is een gezonde generatie in 2040. (SPUK staat voor specifieke uitkering).
Afspraken zijn vastgelegd in het Hoofdlijnen Sportakkoord II, het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) en het Preventieakkoord.
Klik hier voor meer informatie over de hoofdthema's en onderdelen die vallen onder de SPUK-regeling. Of kijk op de website van Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport voor meer informatie.
Heeft jullie vereniging een eigen accommodatie en ga je deze verbouwen? Of ga je een nieuwe accommodatie bouwen? Dan kun je BOSA-subsidie aanvragen, waarbij BOSA staat voor bouw en onderhoud sportaccommodaties.
Deze subsidieregeling is speciaal bedoeld voor amateursportorganisaties, dus ook schaats-, inlineskate- en natuurijsclubs. Je kunt subsidie aanvragen voor bouw- en onderhoudskosten en aanschaf van sportmaterialen. Meer informatie over de BOSA- regeling is te vinden op deze website.
Om verenigingen zo goed mogelijk te kunnen ondersteunen op basis van feitelijke informatie organiseert de KNSB elke twee jaar de verenigingsmonitor. Deze is ontwikkeld door NOC*NSF in samenwerking met de KNSB en andere sportbonden. Ze brengt in kaart hoe verenigingen functioneren, ook in vergelijking met andere clubs, zowel in het schaatsen/inlineskaten als in andere sporten.
De basis van de Verenigingsmonitor is een vragenlijst die clubs invullen. Na het invullen hiervan krijgen verenigingen gratis toegang tot een benchmark dashboard. Hierin kun je als bestuurder je eigen vereniging op specifieke onderwerpen vergelijken met andere verenigingen, binnen de KNSB én in andere sporten.
Met het invullen krijg je als vereniging een goed beeld van hoe je club erbij staat op thema’s zoals bestuur, ledenbeleid, trainers, veilig sportklimaat, vrijwilligers en financiën. Met de resultaten hiervan voert de KNSB verenigingsgesprekken: wat gaat goed, wat kan beter en hoe kan de KNSB jouw club daarbij ondersteunen?
De Verenigingsmonitor 2025 is geopend sinds 20 maart. Invullen kan nog tot 22 juni. Wie meedoet, ontvangt sowieso een aardige attentie. Meer informatie daarover lees je in de uitnodigingsmail, die in maart is verstuurd. Hoe meer verenigingen meedoen, hoe beter inzicht we krijgen in de het reilen en zeilen van onze schaats- en inlineskateclubs. Doe mee, je krijgt er echt wat voor terug!
Als je de Verenigingsmonitor de eerste keer invult, kost het best wat tijd, want het zijn veel vragen. Besturen die de Verenigingsmonitor voor een tweede of derde keer hebben ingevuld, zijn minder tijd kwijt omdat een groot deel vooraf is ingevuld met de antwoorden van de laatste keer. Als je de monitor meerdere jaren achter elkaar invult, dan bouw je een overzichtelijke historie op en kun je ontwikkelingen goed volgen en als informatie gebruiken voor je eigen (meer)jaarplan.
Deze video biedt meer inzicht in wat je als club aan de Verenigingsmonitor hebt: https://youtu.be/om_rIVHeFco
Heb je vragen over de Verenigingsmonitor, neem dan contact met ons op via [email protected].
In de strategische koers van de KNSB voor 2021 - 2028 hebben we de volgende ambities uitgesproken:
De KNSB wil als belangenbehartiger van de schaats- en skatesport dé gesprekspartner zijn voor bereikbare, duurzame schaats- en skate-accommodaties. Als het aan de KNSB ligt, krijgen meer gemeenten vanaf 100.000 inwoners een laagdrempelige schaats- en skate-accommodatie.
We hebben via de Taskforce verduurzaming Kunstijsbanen het voortouw genomen om het netwerk van 22 kunstijsbanen energiezuinig en klimaatneutraal te maken, zodat ze klaar zijn voor een duurzame toekomst.
We willen het mogelijk maken dat, dankzij innovatie en slimme technologie, reeds bij minimale vorst geschaatst kan worden op natuurijs. De combi/sproeibaan van Winterswijk, waarop ook het hele jaar door kan worden geskeelerd, dient als een van de voorbeelden.
Hoewel steeds vaker wordt gestreefd naar de aanleg van multifunctionele accommodaties, meestal in combinatie met een skatebaan, telt Nederland nog erg veel pure natuurijsbanen. Soms in een vennetje of (semi)open water, maar vaak zijn dit weilanden die in wintertijd onder 30 tot 50 cm water gezet worden.
Het komt voor dat een ijsbaan, al dan niet gedwongen, gaat veranderen van locatie. Dit is vaak een mooie kans om er een nieuwe, betere locatie voor terug te krijgen via gemeente of woningbouwcorporatie. Het is wel zaak om goed te bekijken welke voor- en nadelen aan een nieuwe locatie zitten en hoe een nieuwe natuurijsbaan aangelegd moet worden.
De KNSB wil de verenigingen die plannen hebben met hun accommodaties graag ondersteunen met kennis en advies. Daartoe is een Expertgroep ingesteld met deskundigen op diverse vakgebieden. Kennis- en adviesvragen van verenigingen worden aan deze experts voorgelegd en door hen behandeld. Dat kan bijvoorbeeld gaan over technische of financiële vragen die verenigingen tegenkomen bij planvorming, ontwikkeling en aanleg van natuurijsbanen, skatebanen of combinaties daarvan.
Verenigingen kunnen hiervoor terecht bij de Coördinatie Commissie Accommodaties: [email protected]. Deze commissie zet de vragen door naar de Expertgroep en coördineert de afhandeling. Ook zorgt de commissie voor documentatie van de verzamelde kennis en expertise en organiseert sessies met de expertgroep en/of verenigingen om kennis en ervaringen te delen.
Afhankelijk van de situatie worden adviezen per mail of telefoon gegeven, of wordt een fysieke afspraak, eventueel op locatie, gemaakt.
De wedstrijdbaan in het Inlineskaten wordt tegenwoordig aangelegd volgens de vereisten van World Skate en World Skate Europe. Dit is inmiddels ook steeds meer de standaard voor wedstrijden in Nederland. Belangrijkste kenmerk is de lengte van 200 meter met oplopende bochten. De KNSB heeft een uitgebreid advies beschikbaar ter ondersteuning aan planvorming en ontwikkeling van skatebanen. Daarnaast kan KNSB suggesties doen voor het verkrijgen van subsidies.
Voor vragen of advies bij de ontwikkeling of renovatie van inlineskatebanen kan ook contact worden opgenomen met de Coördinatie Commissie Accommodaties: [email protected].
Verenigingen met een eigen accommodatie voor natuurijs of inlineskaten, of die plannen hebben op dat vlak, kunnen contact opnemen met de Coördinatie Commissie Accommodaties (CCA) voor vragen of advies. Bijvoorbeeld als de vereniging ideeën of al gevorderde plannen heeft voor de realisatie van een combibaan of inlineskatepiste, voor een renovatie van de accommodatie staat, of andere vragen heeft. De CCA beantwoordt de vragen zelf of speelt deze door naar een deskundige op het betreffende onderwerp.
Voor contact met het CCA, mail naar [email protected] of neem contact op met onze verenigingsadviseur in jouw gewest.