Women Cup: schaatswedstrijd voor álle vrouwen

Maandag 05 februari 2018
Wedstrijden

Bij schaats- en skeelervereniging Hogerop staan één keer per jaar de vrouwen volop in de schijnwerpers. Aan de Women Cup kunnen alleen vrouwen deelnemen, zowel met als zonder wedstrijdlicentie. Het evenement heeft zich na veertien jaar bewezen als succesvol concept en de wedstrijd zorgt voor extra clubbinding én nieuwe leden.

“Het geheim van de wedstrijd is dat er ook dames zonder wedstrijdlicentie mee kunnen doen. Zij kunnen ervaren hoe het is wedstrijden te rijden. Het evenement is heel erg toegankelijk. We maken er een echte vrouwenavond, samen met dames van andere verenigingen”, zegt Ellen Kok van Hogerop.

Bij Hogerop gaan presteren en plezier hand in hand en dat geldt ook voor de Women Cup. “De dames rijden zowel een 500 meter als een 1000 meter. Na de 500 meter splitsen we het klassement op. De bovenste helft van de rangschikking strijdt om de Women Cup en de onderste helft om de Women Cup Lite. Zo staat er voor iedereen nog wat op het spel op de 1000 meter en kunnen ook niet licentiehouders strijden om een prijs”, zegt Ellen.

Koek-en-zopie

Dankzij de hulp van sponsoren kan er aan de deelnemers altijd ook een hapje en drankje worden aangeboden. “Tussen de 500 en 1000 meter organiseren we altijd een soort koek-en-zopie. Dat is misschien een beetje ongewoon, maar het zorgt er wel voor dat het evenement erg gezellig is. Ook zorgt een sponsor ervoor dat de dames zonder wedstrijdlicentie toch een wedstrijdbandje hebben. Zo hoeft het niet veel geld te kosten.”

Ellen is sinds 2010 een van de organisatoren van de Women Cup. Volgens haar is de wedstrijd na veertien jaar een begrip geworden. “Wedstrijdcommissaris Billy Hoogstraten is er ooit mee begonnen. Hij maakte iedereen enthousiast en zorgde voor een groot aantal aanmeldingen. Tegenwoordig nodigen we ook dames uit Hoorn, Haarlem en Utrecht uit voor een zo groot mogelijk deelnemersveld.”

Unieke formule

In februari viel de Women Cup bijna letterlijk in het water (“we noemden het al de Swimming Cup”), maar met vijftig deelnemers was de wedstrijd toch weer een succes. Ellen is van mening dat er meerdere voordelen aan het organiseren van het evenement zitten.

“We horen van anderen dat de formule wel uniek is. De animo voor het wedstrijdschaatsen neemt af, maar wij hadden toch weer vijftig dames aan de start. Het is ook mooi om te zien hoe vrijwel iedereen binnen de vereniging betrokken is bij het evenement, zowel mannen als vrouwen. We maken er met z’n allen een leuke avond van. Daarnaast binden we met dit soort initiatieven ook nieuwe leden aan de club. Binnen de club is er altijd een groep enthousiaste dames geweest, die plezier en presteren combineren en dat heeft aantrekkingskracht op andere schaatsende vrouwen.”

Jubileum

Volgend jaar organiseert Hogerop voor de vijftiende keer de Women Cup. Alle vrouwen zijn hierbij uitgenodigd om aan de jubileumeditie mee te doen. “We hebben veel plannen. Zo gaan we onder andere een goed doel aan het evenement koppelen. Het is alweer iets om naar uit te kijken.”