Scholenkampioenschap Alkmaar: katalysator voor werving jeugdleden

Vrijdag 10 april 2020
Wedstrijden

Begin maart, nog voor de corona-uitbraak, werd voor de eerste keer een scholenkampioenschap georganiseerd in Alkmaar. Bijna 80 leerlingen van verschillende basisscholen namen op ijsbaan De Meent Bauerfeind deel aan het toernooi. Met de activiteit hopen de in totaal 18 clubs uit de regio Alkmaar nieuwe schaatsers naar de ijsbaan te trekken.

De schaatsverenigingen in de regio Alkmaar zijn verenigd in de Schaats Federatie Alkmaar (SFA). Net zoals veel andere clubs zocht het collectief antwoord op de vraag: hoe krijgen we meer mensen naar de ijsbaan? Tijdens een brainstormavond, waar naast de schaatsverenigingen ook de KNSB bij aanwezig was, werd het idee voor een scholenkampioenschap bedacht. “We hebben de plannen snel op papier uitgewerkt en er is een commissie opgericht, met vrijwilligers van verschillende clubs”, blikt Bart de Wolf, lid van de SFA, terug.

De commissie ging aan de slag en al snel was het Regionaal IJstijd Scholenkampioenschap geboren. Omdat er vrij weinig voorbereidingstijd was, werd de hulp van buurtsportcoaches ingeroepen om de basisscholen in de regio te benaderen. “Buurtsportcoaches hebben een groot netwerk en zij staan vaak al in contact met de scholen. Wij hebben hen promotiepakketten met daarin onder meer flyers, een Q&A en invulformulieren gestuurd. De buurtsportcoaches hebben deze pakketten weer verspreid onder de scholen. Uiteindelijk hebben er 79 kinderen meegedaan aan het toernooi”, aldus De Wolf.

Scholenkampioenschap_alkmaar

Veel potentiële leden

Om de kinderen goed voor te bereiden op het scholenkampioenschap konden ze in aanloop naar het toernooi drie trainingen volgen op de ijsbaan in Alkmaar. Volgens De Wolf heeft ongeveer de helft van de deelnemers hiervan gebruik gemaakt. “Het Regionaal IJstijd Scholenkampioenschap heeft veel potentie, denken wij. Vanwege de korte aanlooptijd heerste er nog wat onduidelijkheid bij de scholen. Volgend jaar willen we die onduidelijkheid wegnemen en hopen we het aantal deelnemers te verviervoudigen.”

De eerste editie van het Regionaal IJstijd Scholenkampioenschap leverde de clubs direct al een aantal nieuwe leden op. “60 procent van de deelnemers aan het toernooi was nog geen lid van een vereniging. Er zaten dus veel potentiële leden tussen. Na afloop kregen alle kinderen een tasje met promotiemateriaal mee voor alle disciplines, dus ook voor shorttrack en kunstrijden. Hoewel het schaatsseizoen al zo goed als ten einde was, hebben wij direct twee leden verwelkomd.”

Zinvol

Het idee is het scholenkampioenschap volgend jaar eerder in het seizoen te organiseren, zodat er een gericht aanbod voor het tweede gedeelte van de winter gedaan kan worden. “Wij hebben het evenement als erg zinvol ervaren. Eén van de doelen van het kampioenschap was laten zien aan de schooljeugd hoe leuk het is om te schaatsen op de ijsbaan en wedstrijden te rijden met elkaar”, zegt De Wolf. “Het is vergelijkbaar met schoolvoetballen. Als je de sport leuk vindt, ga je op zoek naar een club in de buurt. Het maakt ons niet uit bij wie de kinderen lid worden. Het belangrijkste is dat we voldoende schaatsers hebben op de ijsbaan. Daar zetten we met z’n allen de schouders onder.”