De jeugd betrekken bij jurytaken: jong geleerd, oud gedaan.

Vrijdag 03 mei 2019
Wedstrijden

Voor het derde jaar op rij organiseerde de Edese IJsvereniging afgelopen vrijdagavond de Kelderman Inline Cup, een instapcompetitie voor beginnende jeugdige skaters. Dit jaar werd aansluitend in het programma ook een Kelderman Masters georganiseerd. Zelfde insteek, laagdrempelige wedstrijd voor ouderen (vaak ouders). “Tja”, zegt Kim Hiddink, vrijwilliger en jurylid bij de EIJV, “en omdat die ouders toen opeens zelf op de baan stonden, hadden wij opeens nog maar twee juryleden over. Dus toen hebben we de jeugdleden, die klaar waren met hun wedstrijd, gevraagd om ons te helpen. En dat vonden ze maar al te leuk!”

Dat ze het leuk vonden was hen aan te zien. Maar de ‘familieclub’, die de Edese IJsvereniging is, ziet er meer goede kanten aan. Kim Hiddink: “Natuurlijk is het super dat de jeugdleden zo enthousiast waren om ons bij de jurytaken te assisteren, maar het is ook voor hun eigen begrip heel goed geweest. Ze hebben kunnen ervaren hoe het is om langs de kant te staan en de hele baan te overzien. En hoe moeilijk het jurywerk soms is! Als ze de volgende keer bij een wedstrijd twijfelen aan een beslissing van de jury, dan zullen ze daar meer begrip voor hebben.”

Iedereen doet mee

De Edese IJsvereniging organiseert ook heel regelmatig clinics, en ook daarbij helpen altijd enkele jeugdleden. Hiddink: “We hebben hier in Ede een Schoolsportolympiade, en als we daar jeugdleden voor vragen om ons daarbij te helpen, dan krijgen ze daarvoor vrij van school.”

De club vindt het belangrijk dat de jeugd ook de vrijwilligerskant van het verenigingslidmaatschap leert kennen. Datzelfde geldt voor de ouders, die dragen allemaal hun steentje bij. Het is de cultuur van de club. Hiddink vindt het heel positief om de jeugd met de jurytaken in aanraking te laten komen. “Wij promoten ook zeker de juryopleidingen onder de oudere jeugd. En je merkt dat juryleden, die eerst zelf de sport beoefend hebben, op een andere manier kijken naar de sportsituatie. Het worden goede juryleden, als ze daarmee verder gaan.”

Zonder jury geen wedstrijden

Vanuit de KNSB wordt deze benadering ook heel erg gewaardeerd. Marieke Jonker: “Ik vind het super, hoe ze in Ede de jeugd betrekken bij de ‘andere kant’ van de wedstrijdsport. Een kijkje in de keuken wat er allemaal komt kijken bij het jurywerk. Het is een mooi initiatief om de jeugd te enthousiasmeren voor deze vrijwilligerstaken! Uiteindelijk willen we graag dat deze jeugdleden zo enthousiast raken voor een jurytaak, dat ze meer willen leren en uiteindelijk bij de KNSB een opleiding daarvoor willen volgen. We hebben hiervoor verschillende mogelijkheden. Zonder jury geen wedstrijden!”