Andries Kwik Bokaal zorgt voor verbinding en saamhorigheid in Sassenheim

Vrijdag 17 april 2020
Wedstrijden

Al meer dan veertig jaar wordt er op de ijsbaan in Leiden jaarlijks een jeugdtoernooi voor alle veertien clubs van het District Sassenheim georganiseerd. De Andres Kwik Bokaal is uitgegroeid tot een prestigieus toernooi dat zorgt voor verbinding tussen het District en de verenigingen én saamhorigheid binnen de clubs.

Sassenheim is een van de weinige regio’s in Nederland die nog een Districtenstelsel kennen. Het District is dan ook belast met de organisatie van de Andres Kwik Bokaal, dat nog net voor de coronacrisis plaatsvond. “Hoewel wij alles rondom het evenement organiseren, hebben de veertien aangesloten vereniging een belangrijke rol. Zij leveren de vrijwilligers voor alle jurytaken”, legt Klaas de Redelijkheid, voorzitter van het District Sassenheim, uit.

Omdat Leiden een 200 meterbaan heeft, kent het toernooi een wat andere opzet dan normaal. Er wordt achter elkaar in plaats van naast elkaar geschaatst en schaatsverenigingen mogen maximaal twee leden per leeftijdscategorie afvaardigen. Iedereen rijdt twee rondjes en de snelste tijd telt mee in het klassement. Volgens Chris Zuiderduin, jeugdtrainer bij de Warmondse IJsclub, leeft de Andries Kwik Bokaal enorm binnen de club. “Zowel de kinderen als de begeleiders kijken ernaar uit. Naast het NK voor clubs, is dit toernooi de enige wedstrijd waar je in clubverband tegen elkaar strijdt. Iedereen wil altijd graag meedoen en er staat veel prestige op het spel.”

Eer van de club verdedigen

Tijdens de Andries Kwik Bokaal draait het allemaal om de sport zelf. Vanuit de verenigingen komt er ook altijd veel publiek mee. “De leden verdedigen de eer van de club. Dat zorgt voor een leuke dynamiek en creëert ook binding tussen de leden”, zegt De Redelijkheid. “Die saamhorigheid is erg belangrijk bij het evenement. Niet alleen tussen de leden, maar het zorgt ook voor verbinding tussen het District en de clubs. Als het aan ons ligt, zetten wij deze traditie nog heel lang voort.”

Zuiderduin sluit zich aan bij de woorden van De Redelijkheid. “Iedereen binnen de club vindt het leuk om betrokken te zijn de Andries Kwiek Bokaal. Het is nooit een probleem voldoende vrijwilligers te vinden. Daarnaast is het voor ons trainers ook nog eens leerzaam, omdat we allemaal bij elkaar komen en ervaringen uitwisselen. Als trainer geeft het bovendien een kick als je de prijs wint. Daar kun je toch een beetje mee pronken”, zegt Zuiderduin lachend. “De Andries Kwik Bokaal is uniek in zijn soort en fantastisch om mee te maken. Het zou zonde zijn het evenement kwijt te raken, dus ik hoop dat het nog heel lang blijft bestaan.”