De populariteit van het inlineskaten heeft gezorgd voor een toenemende vraag naar opgeleide trainers. De Inlineskateleider niveau 2 opleiding is het ideale startpunt voor coaches in de dop. In korte tijd leren de deelnemers hoe ze verantwoord en zelfstandig training kunnen geven aan de jeugd en recreatieve skaters. Docenten Bart de Vries en Dick Nap vertellen over de inhoud van de opleiding en hun passie voor lesgeven.
Bart de Vries is vooral bekend van het ijs, waar hij als langebaanschaatser en met name op de marathon de nodige successen boekte. Maar De Vries was in zijn jongere jaren ook een fanatiek inlineskater. De liefde voor die sport, gecombineerd met zijn achtergrond als docent bij het CIOS, maakte het voor hem ideaal om dit jaar als opleider voor de KNSB aan de slag te gaan. “Ik heb de afgelopen jaren eigenlijk altijd wel trainingen, clinics of workshops voor zowel het skaten als schaatsen gegeven. Toen ik werd benaderd om de theoretische module voor de Inlineskateleider niveau 2 opleiding te verzorgen, was ik meteen enthousiast. Ik vind het leuk om mijn eigen kennis over te dragen aan anderen en hen te enthousiasmeren voor het inlineskaten.”
De theoretische module van ISL 2 bestaat uit negen online bijeenkomsten waarin onder andere lesgeven, inspanningsfysiologie en mentale ontwikkeling aan bod komen. De module eindigt met een kennistoets. “Het voordeel van online is natuurlijk dat de cursisten niet hoeven te reizen. Dat verlaagt de drempel om je in te schrijven. Ik vind het wel belangrijk om de interactie tussen de deelnemers te behouden. Mede daarom heb ik een kleine studio ingericht in een skatewinkel waar ik samen met een vriend van alles uitleg over de materialen. Op die manier wil ik wat actie in de bijeenkomst brengen en de cursisten er echt bij betrekken”, zegt De Vries.
Ontwikkelen
De Vries heeft ook gezien hoe populair skaten in coronatijd is geworden. Volgens hem biedt de ISL 2 trainers in spé de juiste handvatten om aan de slag te gaan bij een vereniging. “De opleiding bereid je echt voor op het geven van gedegen trainingen. Je kunt zelfverzekerd voor een groep staan, omdat je over de benodigde basisvaardigheden beschikt. De ISK 2 is voor een brede doelgroep interessant. Er is altijd wel een gebied waarover je nog kunt leren en dat ga je ervaren als je meedoet aan de opleiding. Het draagt op wezenlijke wijze bij aan je ontwikkeling als trainer.”
Dick Nap, docent van de praktijkmodule van de ISL 2, sluit zich bij de woorden van zijn collega aan. “We oefenen de basis van lesgeven. Met de deelnemers gaan we in zeven praktijkbijeenkomsten de theoretische kennis overbrengen naar de skeelerbaan. Dus welke oefeningen komen terug in de trainingen? Wat is de filosofie van de trainingen? En hoe zorg je voor een goede trainingsopbouw? Dit soort zaken leer je bij de opleiding.”
In het praktijkgedeelte van de ISL 2 wordt veel aandacht besteed aan hoe je de lesstof kunt overbrengen aan de jeugd en recreatieve skaters. “Plezier is voor mij de basis van alles”, zegt Nap hierover. “Met leuke oefeningen kun je werken aan de balans en stabiliteit. In kleine stappen toewerken naar een doel; dat is wat je wil bereiken als trainer. Ik laat de cursisten ook veel zelf op de skates staan – we beginnen zelfs op inlineskates met een remblokje – omdat veel kinderen ook zo starten. Tijdens de praktijkmodule krijgen de cursisten allerlei oefeningen aangereikt, zodat ze deze meteen kunnen implementeren in hun eigen lessen.”
Nap ziet ook dat de nood voor opgeleide trainers bij sommige verenigingen hoog is. Hij verwacht daarom veel aanmeldingen. “Omdat een gedeelte van de opleiding online is, is de drempel om in te schrijven verlaagd. Bovendien vinden de workshops in het weekend plaats en is er de mogelijkheid meerdere op één dag te volgen. Zo hopen we zoveel mogelijk nieuwe trainers te mogen opleiden. Ik vind andere mensen iets leren het mooiste wat er is. Iedereen die ook passie voor skaten heeft én die wil overbrengen op anderen, zou ik zeker aanranden de opleiding te volgen.”
Wil je meer informatie over de niveau 2 opleiding? Klik hier voor meer informatie