De ‘inlineskatemania’ die in 2021 werd ingezet lijkt ook dit jaar door te zetten. Rick Schipper ervoer het onlangs zelf nog. Bij een sessie in Rotterdam kwamen er twee keer zoveel trainers opdagen als hij had verwacht. Het toont volgens de Noord-Hollander aan dat er voldoende animo is voor clinics. Dat is belangrijk, omdat opgeleide coaches een belangrijke rol spelen bij het behoud van mensen voor de sport.
De 27-jarige Schipper behoort tot de nationale en internationale top in het inlineskaten. Zijn weekenden bestaan in het voorjaar voornamelijk uit wedstrijden rijden, in zowel binnen- als buitenland. Maar steeds vaker staan er in zijn agenda ook ‘Train-de-trainer’ clinics, waarmee hij probeert trainers te werven, op te leiden en gevarieerde lesstof aan te bieden. “Om alle nieuwe beoefenaars van de sport die er de laatste paar jaar zijn bijgekomen te behouden, is het heel belangrijk hen de beginselen van skaten bij te brengen. En daar heb je opgeleide trainers voor nodig. Die kunnen op een goede en leuke manier leren hoe je veilig kunt skaten.”
Op een clinic van Schipper, medeoprichter van stichting Inline Skating Promotions (ISP), onlangs in Rotterdam kwamen maar liefst 60 trainers af. “Ik denk dat ongeveer twee derde van de deelnemers heel actief meedeed en allerlei aantekeningen maakte. We hebben veel oefeningen voorgedaan die de deelnemers weer konden implementeren in hun eigen trainingen. Ook hebben we aandacht besteed aan het verschil tussen schaatsen en skaten. Onze clinic toont aan dat de belangstelling voor opleidingen en bijscholingen er is. Dat is mooi om te zien.”
De KNSB heeft de afgelopen jaren ook hard gewerkt om meer trainers op te leiden. Een aantal opleidingen is vernieuwd en vanwege de digitalisering is de drempel om een opleiding te volgen verlaagd. Volgens Schipper is er bij veel verenigingen een grote wens naar gediplomeerde skatetrainers. “Er zijn de afgelopen twee jaar veel nieuwe leden bijgekomen, of mensen die zelf de skates hebben aangetrokken. Ik ben ervan overtuigd dat met een aantrekkelijk aanbod veel trainers zich gaan aanmelden voor opleidingen, ook gestimuleerd vanuit de verenigingen. Maar zelfs als er geen baan of skeelerpiste is, kun je als trainer aan de slag. Bijvoorbeeld op een parkeerplaats waar je met pylonen kunt werken om zo te werken aan de wendbaarheid en veiligheid van skaters.”
Schipper is een liefhebber van inlineskaten en ziet nog enorm veel mogelijkheden voor de sport in Nederland. Maar hij weet ook dat er nog het nodige moet gebeuren voordat skaten in de buurt kan komen van de populariteit van schaatsen. “Voor al die nieuwe beoefenaars is het van belang dat ze een positieve eerste ervaring hebben met de sport. Dat kun je bereiken door skaten leuk te maken en ervoor te zorgen dat de beoefenaars blijven leren. Nederland is heel geschikt voor skaten. Er zijn veel vlakke gebieden, het asfalt is goed en met name in de polders zijn er veel mooie rondes te rijden. Dan zijn er nog mooie producten als de GoSkate app, die eraan bijdragen dat mensen behouden blijven voor de sport.”
“Waar nog winst valt te behalen is om mensen te laten trainen met een doel. Denk dan aan het rijden van een toertocht of bijvoorbeeld de Berlijnse marathon. Ook Friday Night Skate is een mooi evenement, dat in meerdere steden gehouden wordt. Maar het is bij te weinig mensen nog bekend. Met een doel voor ogen blijven mensen ook gemotiveerd om te trainen. Ik zie nog zoveel kansen voor het inlineskaten. Tegelijkertijd besef ik ook dat het de goede kant op gaat. Ik ben blij dat steeds meer mensen de sport ontdekken en onder begeleiding van opgeleide trainers werken aan hun ontwikkeling.”