Meer leden op de trainingen? Bij de Limmer IJsclub lukt dat!

Donderdag 05 mei 2022
Training en opleiding

De Limmer IJsclub is de oudste vereniging in Limmen (1895) en behoort tot de grotere ijsclubs in de regio. Er wordt zowel op wedstrijdniveau als recreatief geschaatst door ongeveer 120 trainende leden, waarvan één derde jeugd.

Marco van Tongeren is één van de trainers. Hij omschrijft zijn trainingsgroep als ‘jeugd van 10 tot 50 jaar’. En dat maakt de training meteen ook best lastig. van Tongeren: “We trainen één keer per week op een veldje, het Koekoeksveld in Limmen. Daar staat een garagebox met trainingsmaterialen. Een paar jaar geleden liep het aantal deelnemers (met name de jeugd ) aan de training sterk terug. Soms stond ik voor een groep van 3 tot 5 man… Dat wilden we veranderen, dus hebben we aan de penningmeester budget gevraagd om materialen aan te schaffen. Nu hebben we Bosuballen, Medizinballen en trainingselastieken daar liggen.”

Iedereen op zijn eigen niveau

De nieuwe vorm, waarin de training aangeboden wordt, slaat prima aan bij de leden. “We hebben nu gemiddeld tussen de 20 en 30 man op de training. Iedereen kan op zijn eigen niveau meedoen. We werken veel in circuitvorm, maar hebben vooral ook heel veel plezier met elkaar. En dat is heel belangrijk: als je geen plezier hebt in de training, dan kun je ook niet presteren.”

Met behulp van een app op zijn mobieltje biedt van Tongeren de training aan. Met een timer stelt hij de tijden in, zodat hij de handen vrij heeft om de deelnemers te ondersteunen.

Variatiemogelijkheden

De aanpak levert de Limmer IJsclub niet alleen veel leukere trainingen op. Van Tongeren: “De training is goed, dat zouden veel meer schaatsers moeten doen! Je pakt je hele lijf mee met de training, alleen maar schaatsen en skeeleren is veel te eenzijdig. Bij deze training kun je ook veel meer variëren, dat is ook heel goed voor het lichaam. En je voorkomt er blessures mee. Maar het belangrijkste voordeel van de trainingsvorm is dat leden van alle niveaus samen met heel veel plezier kunnen trainen!”

Naast de training  op het Koekoeksveld biedt de Limmer IJsclub ook skeelertraining, fietstraining en duintraining aan, onder leiding van een enthousiaste trainersgroep.