Open dag bij NIJC: van iedereen, voor iedereen

Donderdag 17 mei 2018
Jubilea

In het kader van het 125-jarig jubileum wil de Noordwijkse IJsclub op 30 juni 2018 alle lokale sportverenigingen bij elkaar brengen. Op de eigen accommodatie, NIJC Gevers – met 16 tennisbanen – organiseert de ijsclub een open dag, met als doel sport en spel voor de jeugd, de lokale sportclubs dichterbij elkaar brengen én natuurlijk nieuwe leden werven.

Een ijsclub die middenin de zomer een open dag organiseert; Kees van der Luijt is zich ervan bewust dat het op het eerste oog wat vreemd klinkt. “Omdat we meerdere verenigingen bij elkaar willen brengen en het samen willen doen, hebben we voor 30 juni gekozen. Bovendien is het ’s zomers lastig om ijs te huren bij een ijsbaan, dus daarom organiseren we de open dag op ons eigen (schaats- en tennis)park.”

Enthousiasme

NIJC Gevers heeft een aantal sportverenigingen uit Noordwijk uitgenodigd om door middel van een activiteit gericht op hun sport (vooral voor de jeugd) een bijdrage te leveren. “Het enthousiasme bij de clubs is er zeker. Langzaamaan komen de aanmeldingen binnen, maar het kan nog beter. Onder meer de korfbal- en volleybalvereniging hebben zich al aangemeld en er wordt ook een bootcamples gegeven. Daarnaast is er een fysiotherapeute aanwezig met een behandeltafel en zij zal, zoals het er nu naar uitziet, voorlichting geven over blessurepreventie”, zegt Van der Luijt.

Aangezien de open dag plaatsvindt op de accommodatie van NIJC Gevers behoren een goede schaatsdroogtraining en een tennisclinic ook tot het aanbod. “We zijn weliswaar één vereniging, maar aangezien de sporten technisch gezien niet veel gemeen hebben, is samen iets organiseren niet altijd voor de hand liggend. Hopelijk kunnen we tijdens de open dag het tennis en schaatsen ook dichterbij elkaar brengen.”

Positief effect

Net als veel andere ijsclubs heeft ook NIJC Gevers de laatste jaren meer moeite de eindjes aan elkaar te knopen. “De inkomsten van de tennisafdeling (+/-1000 leden) en het schaatsen zijn tot nu toe voldoende gebleken om de begroting sluitend te krijgen, zelfs bij gebrek aan natuurijs. Wij zijn ook nog steeds een financieel gezonde sportvereniging zonder subsidie van de gemeente. Gelukkig lijkt ons ledenaantal na enige jaren van achteruitgang zich dit jaar te stabiliseren. Het is een bloeiende vereniging en daar moeten zoveel mogelijk schaatsers en tennissers van kunnen profiteren.”

Van der Luijt hoopt dat de open dag een positief effect zal hebben op de hele gemeenschap. “Overdag organiseren we sport en spel voor kinderen tot 18 jaar. ’s Avonds vieren we het jubileum met een feest voor de leden. Zo is er voor iedereen iets te doen. We willen onze activiteiten onder de aandacht brengen en laten zien wat voor leuke sportclubs er in Noordwijk zijn. Hopelijk komt er dan ook nog een aantal extra schaats- of tennisabonnementen bij.”