IJsclub Nooit Gedacht in Berkenwoude, honderd jaar oud en nog springlevend

Donderdag 06 juli 2023
Jubilea

Schaatsen en de Krimpenerwaard, dat hoort net zo bij elkaar als koek en zopie. In dit watterrijke hart van de Randstad barst het van de ijsclubs. In het 1700 inwoners tellende Berkenwoude hebben ze er zelfs twee. De jongste, IJsclub Nooit Gedacht, viert deze week zijn eeuwfeest. Honderd jaar oud, maar springlevend!

Als je IJsclub Nooit Gedacht kort en krachtig zou moeten omschrijven, dan heb je het over een actieve, gezellige vereniging. Het is een club, waarbij mensen er samen de schouders ondeer zetten als iets gevierd of georganiseerd moet worden. Zonder poespas. Als het erop aan komt, zijn velen bereid om de handen uit de mouwen te steken.

Nooit Gedacht is geworteld in polder Achterbroek, een buurtschap midden in agrarisch gebied, met zo’n 85 huizen. De ijsclub is op 23 september 1923 officieel opgericht, om op de brede vaart in koude winters een ijsbaan neer te leggen waarop dan hardrijderijen op konden plaatsvinden. Later kwam daar de organisatie van toertochten bij, zoals de Polder- en Negendorpentocht, samen met collega’s uit de Krimpenerwaard.

Uit die tijd stammen uiteraard fraaie anekdotes, waarvan er enkele zijn opgenomen in het jubileumboek van Nooit Gedacht. Bij de laatste Negendorpentocht meldde zich in de donkere avond nog een zwartrijder in Achterbroek. Die was wanhopig op zoek naar zijn auto. Het enige wat hij zich herinnerde was dat hij zijn voertuig ergens ‘bij een paar bomen’ had weggezet… Een bestuurslid pikte de verdwaalde schaatser op, ging op zoek naar deze speld in een hooiberg en vond het vermiste voertuig terug bij het Loetbos.

In de 21ste eeuw, waarin strenge winters schaars en schaatstoertochten echt een zeldzaamheid zijn geworden, is IJsclub Nooit Gedacht vooral ook een buurtvereniging die heel het jaar door activiteiten organiseert. Van klaverjasvonden tot kindermiddagen. Ook culinair: van winterbuffetten tot barbecues en mosselavonden. En er wordt gesport: ze houden fietstochten, vismiddagen en recent (vanwege het jubileum) zelfs een baggerloop, waarbij deelnemers van 6 tot 60 jaar door weiland en water mochten jakkeren.

nooitgedacht2-1024x683

Het clubgebouw van Nooit Gedacht is bij al deze activiteiten de centrale plek. Het kwam als vervanging van het ‘oude stenen huisje’, met buiten nog een ouderwetse poepdoos als wc. Om de clubkas te spekken, werd dat primitieve onderkomen zomers nog wel eens verhuurd als vakantiehuisje. Maar die tijd is voorbij. Sinds 2004 is Nooit Gedacht de trotse bezitter van een puike accommodatie in Achterbroek, gerealiseerd met onder meer Europese subsidie en bijdragen van eigen leden. Zij kochten obligaties, die later in schenkingen werden omgezet.

Met ruim 150 leden is IJsclub Nooit Gedacht vitaal en ook financieel gezond. Bedroeg de contributie bij de oprichting in 1923 nog één gulden per jaar, nu ligt dat bedrag op 7 euro. Ook aan vrijwilligers is in Perkouw, zoals Berkenwoude ter plekke wordt genoemd, geen gebrek. Dat blijkt wel uit de volle activiteitenkalender. Het blijkt ook als zich vorst aandient. Dan staat de harde kern fanatieke vrijwilligers klaar om de ijsbaan zo snel mogelijk open te laten gaan. Dat lukte afgelopen winter ook weer twee dagen, kort voor kerst. 

nooitgedacht4-1024x683

Waar ze (ook) bij Nooit Gedacht van dromen is dat ze weer eens zo’n strenge winter krijgen, dat ze een echte toertocht mee kunnen organiseren. Liefst de Negendorpentocht, die dwars door de prachtige Krimpenerwaard voert. De laatste keer dat dat mogelijk was, was in 1997. In het bestuur zitten mensen die toen nog maar net geboren waren… Voorlopig blijft het een grote wens, verder zijn ze gelukkig bij de ijsclub annex buurtvereniging in Achterbroek, en jarig bovendien. Die honderdste verjaardag vieren ze vrijdag 7 juli met een receptie en zaterdag 8 juli met een feestavond, in het eigen clubgebouw uiteraard.

nooitgedacht5-744x1024