Delftse studenten gaan al 25 jaar Effe Lekker Schaatsen, nu zelfs in Collalbo

Donderdag 22 februari 2024
Jubilea

Het Italiaanse bergdorp Collalbo, favoriet trainingsoord van menig topschaatser, kreeg onlangs bijzonder bezoek. De Delftse Studenten Schaats Vereniging Effe Lekker Schaatsen, kortweg ELS, vierde in de Dolomieten haar 25-jarig bestaan.

Hoe de jubileumreis geweest was? “Ontzettend gaaf”, zegt Jennifer van Leeuwen, wedstrijdsecretaris van Effe Lekker Schaatsen. “We hadden de hele week superlekker weer: zonnetje, acht graden. We stonden elke dag twee uur op het ijs. Na het schaatsen konden we heerlijk even bijbruinen. Languit op het middenterrein, met de bergen op de achtergrond…”

Keizers op IJzers was het thema van deze trip, waarin uiteraard niet alleen geschaatst werd. De 42 studenten stonden ook op de ski’s, gingen rodelen, wandelen, bezochten de sauna, maakten een uitstapje naar Bolzano en vierden het leven. “Alleen het themafeest ging helaas niet door…”

DSSV ELS is een van de tien studentenschaatsverenigingen die ons land rijk is. Brechje Vermaat richtte de club in 1999 op, omdat ze wilde meedoen aan een studentenwedstrijd in Groningen. De organisatie was verbaasd dat ze een Delftse op de deelnemerslijst kregen, want in die TU-stad bestond nog helemaal geen studentenschaatsclub. “Waarom richt je er niet zelf eentje op?”

Die uitdaging pakte Brechje meteen op, ze peilde de animo, vond medestanders en op 8 juni 1999 was het zo ver. De brainstorm over een geschikte naam, liefst met dieperliggende betekenis, leidde langs exotische goden van water en ijs. Tot iemand riep dat het allemaal niet zo moeilijk hoefde te zijn. “Gewoon ELS: Effe Lekker Schaatsen.”

154e5f23-els25jaar3-1024x682

Dat clubje met die eenvoudige naam groeide in korte tijd uit tot een serieuze vereniging, die nu ruim 180 leden telt, van beginners tot rijders van behoorlijk niveau. Jennifer: “We hebben een jongen die deze week meedoet aan het WK voor Studenten in Hamar en anderen moeten nog leren bochtjes te rijden. Iedereen kan bij ons terecht, de enige voorwaarde is dat je studeert aan wo, hbo of mbo.”

Op trainingsavonden van ELS (woensdag en vrijdag) staan vier groepen op het ijs, netjes ingedeeld per niveau. Vaste trainingsplek is De Uithof in Den Haag, waar studenten samen per fiets naartoe gaan. Da’s niet alleen beter voor het milieu, het stimuleert ook om extra te bewegen. “Wie meerijdt scoort een stempel. Bij een volle kaart krijg je een gratis chocomel”, zegt Jennifer.

Samen lekker schaatsen staat bij ELS voorop. Er wordt serieus getraind, zowel op het ijs als de skeelerbaan en in de fitnessruimte. De Delftse studenten zijn ook prominent aanwezig bij de diverse studentenwedstrijden, waarvan ze er jaarlijks minimaal één zelf organiseren in Thialf (9 maart weer), samen met het Utrechtse Softijs. Sport en gezelligheid gaan wel hand in hand. Het bruist bij ELS van de activiteiten buiten de ijsbaan, georganiseerd door de 13 commissies. Ze dragen studentikoze namen: van htmELS (die de website doet) tot stiksELS (kleding). Commissie kokkerELS organiseert de maandelijkse eetavond (knabbELS & babbELS) en in café De Ruif zijn de tweewekelijkse borrELS van de club.

Zoals gebruikelijk bij studentenverenigingen krijgt ELS jaarlijks een nieuw bestuur, dat zich op een zelfgekozen thema profileert. “Wij hebben de helmplicht als speerpunt gekozen”, vertelt Jennifer. Sinds 1 februari is iedere ELS-schaatser verplicht een helm te dragen als hij/zij het ijs op gaat. Het bestuur regelde dat leden met korting een puike helm konden kopen. “We hadden enige weerstand verwacht, maar we kregen geen enkele klacht. Iedereen draagt hem netjes en dat is goed voor ieders veiligheid. Wie zijn helm vergeet komt het ijs niet op.”

Anno 2024 is ELS een bloeiende schaatsvereniging. Nog een paar maandjes, dan zit voor dit bestuur het werk er weer op en is het jubileumseizoen voorbij. Er staan nog enkele activiteiten gepland, met als afsluiting een gala op een nog geheime locatie. Dat wordt vast en zeker effe lekker feesten. “Reken maar”, zegt Jennifer. “Je komt immers bij ons om te schaatsen en je blijft vanwege de gezelligheid.”