Special Olympics Team NL: hoogtepunt voor twee Radboud Inline Skating leden!

Woensdag 27 maart 2019
Inclusiviteit

Eind vorige week kwamen ze terug, de 64 sporters van Special Olympics Team NL. Na de succesvol verlopen Special Olympics World Games in Abu Dhabi, waar ze in totaal 70 medailles veroverden, werden ze op Schiphol opgewacht door honderden oranje gekleurde fans. Kelly Schouten was als begeleider voor de deelnemers aan het onderdeel inline-skaten mee naar het evenement. Vanuit haar Westfriese vereniging, Radboud Inline Skating, waren maar liefst twee deelnemers mee. En die hadden de tijd van hun leven!

Op het onderdeel inlineskaten deden vier Nederlanders mee: Sophie Oud, René van Diepen, Jarno Brunink en Marit Kaats. En zij wonnen goud op de mixed relay! Sophie en René zijn beiden lid van Radboud Inline Skating en Kelly Schouten kent de twee al een hele tijd. “Het is heel erg leuk om hieraan mee te doen! Je kunt deze mensen zó het gevoel geven erbij te horen. En ze beleven het evenement van hun leven.”

Loting

Kan elke club met een G-afdeling hieraan meedoen? Kelly: “Ja hoor, en het is ook goed om te zien dat steeds meer clubs dit oppakken. Want het is belangrijk dat we deze mensen ook de kans bieden om mee te doen. Tuurlijk, je hebt iemand nodig die zich verdiept in hoe het werkt om mensen mee te laten doen. Dat is even een uitzoekwerkje, maar ingewikkeld is het niet. Er zijn een aantal randvoorwaarden, waar de sporters aan moeten voldoen. Zo moeten ze bijvoorbeeld al een keer aan een nationaal evenement hebben deelgenomen. Dan schrijf je ze in, en dan wordt door loting bepaald wie er mee mogen doen.”

Kansen bieden

Elke club heeft dus de kans om zijn G-sporters aan dit avontuur te laten deelnemen. Kelly Schouten: “Het is mooi om te zien, hoe je door mensen de kans te geven mee te doen binnen de club hen mogelijkheden biedt zich te ontwikkelen. Vanuit de club is er echt niet zó veel voor nodig. Je hebt een begeleider nodig, die weet hoe hij met de mensen met een beperking om moet gaan. En verder hebben we één uur per week een trainingsuur voor de G-sporters, maar er zijn er ook heel wat die daarnaast ook meedoen met de pupillentrainingen.”

Voor Radboud Inline Skating was dit al de tweede keer, dat een lid mee mocht doen aan de Special Olympics. Kelly: “Vorige keer mocht de zus van Sophie, Sara, mee. Dus daardoor wisten we al een beetje hoe het ging en konden we nu andere mensen inschrijven.” Want wie al deelgenomen heeft, die vertelt anderen hoe geweldig het was en dat zij er misschien de volgende keer bij kunnen zijn. Bij de selectie voor de volgende editie krijgen namelijk degenen die nog nooit hebben meegedaan voorrang.

Huldiging Special Olympics Team NL in Utrecht

Op 6 april wordt Special Olympics Team NL gehuldigd bij de Rabobank in Utrecht, waar o.a. minister Bruno Bruins en ambassadeur Toine van Peperstraten aanwezig zal zijn. En dan wordt in 2021 de volgende wintereditie van de Special Olympics World Games georganiseerd in Are en Ostersund, Zweden.

Special Olympics

Special Olympics Nederland maakt deel uit van een wereldwijde beweging in 190 landen die zich inzet om het leven van mensen met een verstandelijke beperking te verbeteren door middel van het organiseren van sportevenementen. Naast de vele gezondheidsvoordelen geeft Special Olympics de sporters een kans om te stralen op een podium. Een podium dat hen meer zelfrespect en zelfvertrouwen geeft. Zij worden mondiger, zelfstandiger en leren opkomen voor hun eigen belangen. Daarmee verbetert de kwaliteit van hun leven en neemt hun geluksgraad toe.