Maatschappelijk actief Radboud helpt mensen die tijdelijk buitenspel staan

Donderdag 07 november 2019
Inclusiviteit

Voor Radboud Inline-skating zit het seizoen er in oktober normaal gesproken op. Maar toen zij dit jaar werden gevraagd mee te werken aan een project voor mensen die tijdelijk buitenspel staan, besloot de vereniging uit Medemblik haar deuren nog een paar weken langer open te houden. In het kader van het project Sport werkt! werden twee clinics gegeven. Het project past binnen de wens van Radboud om maatschappelijk actief te zijn.

“We kregen in september het verzoek van Sportservice Noord-Holland om mee te doen aan Sport werkt!. Eigenlijk hadden we alles al opgeruimd, maar dit project was te leuk om niet aan mee te doen”, legt Remco Kuhlman van Radboud uit.

Sport werkt! is een project voor mensen die tijdelijk buitenspel staan. Door het aanbieden van een intensief trainingsprogramma van totaal zes weken worden deelnemers zich bewust van een gezonde levensstijl.

Enthousiasmeren

De deelnemers beoefenden gedurende deze zes weken verschillende sporten, waaronder voetbal, hardlopen en dus skeeleren. “De deelnemers hebben twee keer bij ons geskeelerd. Een keer was dat binnen in de gymzaal en de tweede keer konden we de skeelerbaan op”, aldus Kuhlman. “De groep was heel divers. We hebben op een lage intensiteit getraind en zaken zoals veiligheid en de basistechniek kwamen aan bod. Het was leuk om te zien dat toen we de baan opgingen een aantal deelnemers snel stappen maakte. Aan het eind van de training begonnen zij spontaan uit te rekenen hoeveel kilometer ze hadden gereden.”

Volgens Kuhlman is een belangrijk doel van de clinics zorgen voor plezier. “Er was een vrouw in de projectgroep die dacht dat skeeleren helemaal niets voor haar was.  We hebben haar geënthousiasmeerd en met kleine stapjes verder geholpen. Ze merkte langzaamaan dat het allemaal wel meeviel en kreeg zelfs plezier in het skeeleren. Ze vond het fijn om te sporten. Dat is positief. En daar word ik weer heel blij van.”

Bijzondere verhalen

Als afsluiting van het project moesten de deelnemers een receptie organiseren. Ze waren zelf verantwoordelijk voor de organisatie ervan. “Daarbij moesten ze met alles rekening houden, zoals een budget en de gastenlijst. De deelnemers gaven op de slotmiddag ook een presentatie over hoe ze het traject ervaren hebben. Een andere trainer van onze vereniging was bij deze presentatie. Zij zei dat het heel bijzonder was de verhalen van de deelnemers te horen en vooral de mentale verandering bij de deelnemers te zien”, aldus Kuhlman.

Na het traject wordt een abonnement aangeboden bij één van de deelnemende clubs om zo structureel te gaan sporten. Er heeft zich nog niemand gemeld bij Radboud, maar Kuhlman hoopt dat dit wel nog gebeurt. “Wie weet meldt zich nog iemand in het voorjaar, als het seizoen begint. Dat zou helemaal leuk zijn!”

Verantwoordelijkheid

De deelname van Radboud aan Sport werkt! staat niet op zich. De vereniging uit Medemblik en Wervershoof is maatschappelijk zeer actief en werkt jaarlijks mee aan verschillende projecten.

Kuhlman: “Wij richten ons op de topsport, breedtesport, jeugd én maatschappelijke projecten. Als vereniging voelen we een bepaalde verantwoordelijkheid naar de maatschappij toe. Onze baan is bijvoorbeeld aangelegd met behulp van subsidie. Dan wil je ook dat de baan vaak wordt gebruikt. Daarnaast staan we regelmatig bij beurzen om de club onder de aandacht te brengen en ons aan te bieden voor maatschappelijke projecten. Het speelt een belangrijke rol binnen Radboud. En het is fantastisch om te doen, want je krijgt er zoveel voor terug.”