G-sport programma brengt SIVZeist veel: “Wij zijn er voor iedereen”

Dinsdag 20 oktober 2020
Inclusiviteit

Bij SIVZeist is er plek voor iedereen. De vereniging wil zo toegankelijk mogelijk zijn voor iedereen. Daarom werd in 2015 begonnen met het aanbieden van G-schaatsen en G-skaten. “Het is belangrijk voor ons om inclusief te zijn.”

Het aantal aanmeldingen voor het G-schaatsen en G-skaten is vanaf 2015 gestaag gegroeid bij SIVZeist. Deze zomer waren er, ondanks het coronavirus, vier aanmeldingen voor het inlineskaten en bij de start van het winterseizoen zelfs negen voor het schaatsen. Het toont volgens voormalig voorzitter en initiatiefnemer van het G-sport programma Anneke Schreel aan dat de vereniging er goed aan heeft gedaan de disciplines op te nemen in het aanbod. “Nadat in 2014 een jongen met autisme bij ons de sport had uitgeprobeerd, kwamen we erachter dat er in de regio nog geen aanbod bestond voor kinderen die echt willen leren schaatsen of inline-skaten, maar gevoelig zijn voor prikkels of extra aandacht nodig hebben. Dus zijn we zelf een groep gestart.”

SIVZeist nam een kijkje in de keuken bij andere verenigingen en diverse leden en vrijwilligers volgden cursussen van NOC*NSF en Sport Utrecht. In 2015 werd officieel gestart met G-schaatsen. “We begonnen met twee kinderen en elk jaar zagen we de groep groeien. Precies zoals we dat voor ogen hadden. De groepen zijn nog wel behapbaar, zodat de kinderen allemaal voldoende aandacht krijgen”, zegt Schreel. “We hebben er bewust voor gekozen de groepen organisch te laten groeien. Zo konden we ervaring opdoen en kijken wat wel en niet werkte.”

Trainingen op maat

Bij het G-schaatsen en G-inlineskaten is iedereen welkom. Kinderen hoeven niet per se lid te zijn van SIVZeist. Schreel: “Vanuit de hele regio hebben we aanmeldingen. Het is beter samen te werken dan dat elke club zelf iets opzet. Als iemand lid is van een andere vereniging is diegene ook welkom bij ons. We moedigen ze zelfs aan lid te worden van de vereniging uit de regio waar ze vandaan komen, dan hoeven ze bij ons alleen maar lesgeld te betalen.”

Schreel, zelf een van de begeleidsters, legt uit waar je op moet letten bij trainingen voor mensen met een beperking. “De trainingen zijn veel meer op maat gemaakt voor de kinderen. Als trainer moet je in staat zijn om te schakelen op basis van hoe een kind zich die dag voelt. De ene keer loopt het vloeiend, de volgende keer zit een kind minder lekker in zijn vel. We kijken elke training per kind wat het aankan en waar de behoefte ligt. Zo houdt het plezier in de sport en leert het kind het meest.”

Toegankelijk

Schreel geeft aan dat SIVZeist het belangrijk vindt dat iedereen welkom is bij de vereniging. “We willen zo toegankelijk mogelijk zijn voor iedereen. Twee jaar geleden vierden we ons 50-jarig jubileum en toen waren er leden in de leeftijd variërend van 5 tot 92 jaar. Je kunt bij ons schaatsen in alle disciplines en op alle niveaus. We zijn er voor iedereen. Het is belangrijk voor ons om inclusief te zijn.”

Investeren in toekomst

De voormalig voorzitter adviseert andere clubs zich goed te voorbereiden voordat ze lessen aanbieden voor mensen met een beperking. “Je moet een lange adem hebben en het rustig opbouwen. Via scholen voor speciaal onderwijs of andere organisaties kun je proeflessen en clinics gaan geven. Daarnaast kun je gebruikmaken van subsidie om materiaal aan te schaffen voor clinics. Je investeert als vereniging echt in de toekomst. Werken met mensen die iets meer aandacht nodig hebben is enorm leuk om te doen. Je krijgt er zoveel energie van. Als het binnen de mogelijkheden ligt, raad ik het elke vereniging aan.”