Waar kan ik schoonrijden?

Wil je graag kennismaken met het schoonrijden? Wil je zelf ervaren hoe het is om sierlijk schaatsend over het ijs te gaan? Dan kun je terecht bij een van de zes trainingsgroepen die bij de KNSB zijn aangesloten.

Probeer twee gratis proeflessen

Trainingsgroepen

Op zes ijsbanen zijn trainingsgroepen actief die het schoonrijden beoefenen. Dit zijn de ijsbanen in Alkmaar, Dordrecht, Heerenveen, Hoorn, Utrecht en Zoetermeer.

Wil je een keer kennis maken met het schoonrijden? Neem dan contact op met één van de trainingsgroepen bij jou in de buurt. Je kan bij elke trainingsgroep twee gratis proeflessen volgen. Bij zo'n proefles kun je speciale schoonrijschaatsen lenen.

Trainingsgroep Utrecht
Maandag 19:30 – 21:00 uur ijsbaan: Vechtsebanen – binnenbaan
Meer informatie op deze website of via [email protected]

Trainingsgroep Alkmaar
Donderdag: 16.15-17.30uur, ijsbaan De Meent
Meer informatie via www.alkmaarscheijsclub.nl of [email protected]

Trainingsgroep Dordrecht
Woensdag: 20.00-21.00uur, ijsbaan Sportboulevard Dordrecht
Meer informatie via www.ija.nu of [email protected]

Trainingsgroep Heerenveen
Donderdag: 19.45-20.45uur, ijsbaan Thialf
Meer informatie via [email protected]

Trainingsgroep Hoorn
Woensdag: 18.30-19.30uur, ijsbaan De Westfries
Meer informatie via www.ijsclubhoorn.nl of [email protected]

Trainingsgroep Zoetermeer
Dinsdag: 13.30-15.00uur, ijsbaan Silverdome
Meer informatie via www.ijsclubzoeterwoude.nl of [email protected] (Nathalie Vleeschdraager)

Clinics

Naast de proeflessen organiseren de trainingsgroepen clinics om geïnteresseerden meer over het schoonrijden te vertellen. Wil je een clinic aanvragen, neem dan contact op met een van de trainingsgroepen.

Iedereen verdient een club. Onder dat motto stimuleert de KNSB ook sportaanbod voor mensen met een beperking. Veel clubs organiseren al trainingen, clinics en andere activiteiten via het zogeheten G-schaatsen. Wil je weten of dit ook mogelijk is bij jou in de buurt? Check dan deze lijst.

Via frameschaatsen kunnen kinderen met een fysieke beperking meedoen op het ijs. Wil je weten op welke ijsbaan dit kan en wanneer. Check dan deze pagina.

De perfecte streek

Het draait bij schoonrijden niet om snelheid, maar juist om ontspannen zwieren op de schaats. Afwisselend rijden op de buitenkant en de binnenkant van de schaats, soms met een stok, soms hand in hand of in een groep. Kracht en uithoudingsvermogen zijn minder belangrijk, het draait vooral om het vinden van de juiste cadans.

Tijdens de wintermaanden wordt door de trainingsgroepen wekelijks gewerkt aan techniek en balans. Ervaren trainers staan voor de groep, zij zorgen ervoor dat uiteindelijk iedereen de perfecte schaatsslag (of streek) beheerst.

Wil je leren schoonrijden, is het erg fijn als je al beschikt over een redelijke schaatstechniek. Het schoonrijden ziet er gemakkelijk uit, maar is technisch uitdagend om te leren. Het gaat uiteindelijk om het optimaal samenwerken van je lichaamshouding met de schaats.

Schoonrijden is de oerslag van het schaatsen en beheers je eenmaal de juiste techniek kun je ook echt stappen vooruitzetten en daardoor beter presteren in andere schaatsdisciplines!

Kleding, helm en handschoenen

Schoonrijden doe je in alledaagse lekker zittende kleding.

Ook bij het schoonrijden is veiligheid een belangrijk thema. Handschoenen waren altijd al verplicht op elke ijsbaan. Dat beperkt de kans op schaaf- en snijwonden.

Er zijn enkele manieren om je hoofd te beschermen bij een val op het ijs. Je hebt de keuze uit een rib-cap, dat is een muts met beschermpads erin, of een schaatshelm.

In enkele trainingsgroepen is de schaatshelm geïntroduceerd als vast onderdeel van je kleding tijdens het schoonrijden. Omdat helmen per trainingsgroep worden ingekocht, is de aanschafprijs heel schappelijk. Je draagt hem voor je eigen veiligheid. Bij een val vermindert zo'n helm de kans op hoofd/hersenletsel.

Speciale schoonrijschaatsen

Via de trainingsgroepen zijn speciale schoonrijschaatsen te huur, of te koop. Het verschil met noren, kunst- of hockeyschaatsen zit voornamelijk in de vorm van het ijzer: dat is breder en heeft een andere ronding.

Kom je voor een proefles, dan zijn gratis schoonrijschaatsen beschikbaar!

Schoonrijschaatsen wijken af van andere schaatsen. Zij zijn een tussenvorm van de kunstrijschaats, met een sterke ronding, en de langebaanschaats, met een veel kleinere ronding. Schoonrijschaatsen zijn aan de voor- en achterkant iets verlengd. Doordat ze geslepen worden met een straal van twaalf tot veertien meter ontstaat de juiste ronding in de lengterichting van het ijzer. Hierdoor kan de schaatser goed kantwisselingen maken.

Twee soorten schoonrijschaatsen

Voor het schoonrijden zijn twee soorten schaatsen beschikbaar. De klassieke schaatsen met een zwarte kunstrijschoen en daaronder schaatsijzers die speciaal voor het schoonrijden zijn ontworpen. Vaak zijn het Hoekstra-ijzers geslepen met een sterke ronding. Of de moderne klapschaats, een langlaufschoen met een binding waarmee je de ijzers onder de schoen kunt klikken. Ook deze ijzers zijn met een scherpe ronding geslepen.

Ga je voor de stevigheid die een leren schaatsschoen biedt, dan is er vaak de voorkeur voor deze klassieke schoonrijdschaatsen.

Wil je een meer eigentijdse schaats en ga je voor het gebruiksgemak, dan zal de klapschaats met een langlaufschoen de voorkeur hebben. Je loopt met je schoenen naar het ijs waar je pas de ijzers eronder klikt.

Wil je eerst de verschillende soorten schaatsen uitproberen, dan is dat altijd uit te proberen tijdens een reguliere training of een clinic.

Het verzorgen (slijpen) van de schoonrijdschaatsen vergt specifieke kennis en aandacht. Heb je hier geen ervaring mee maar wil je wel de schaatsen laten slijpen? Neem dan contact op met één van trainingsgroepen.

Schoonrijschaatsen huren of aanschaffen?

Wil je aan de slag met schoonrijden? Of wil je een clinic (laten) organiseren over schoonrijden, maar beschik je niet over voldoende schoonrijschaatsen? Dan heeft de sectie Schoonrijden, in de persoon van Mart Kuiper de oplossing: een aanhanger vol met schoonrijschaatsen die ingezet kunnen worden voor clinics, proeftrainingen etc. Interesse? Neem contact op met [email protected]

Verkeersregels op de ijsbaan

Als je op kunstijs schaatst, dan doe je dat niet alleen. Daarom is het belangrijk dat iedereen rekening met elkaar houdt. Houd je aan de veiligheidsregels die gelden op de kunstijsbaan waarop jij schaatst. Enkele regels die (vrijwel) overal gelden:

  • Je mag alleen op de aangegeven plekken de baan op en af
  • Neem geen eten en drinken mee de baan op.
  • Draag handschoenen op het ijs.
  • Ga niet met je schaatsbeschermers het ijs op, anders maak je het ijs vies.
  • Wanneer de ijsdweilmachine op het ijs is moet je het ijs verlaten.

Dat regelen onze trainingsgroepen

De sectie schoonrijden van de KNSB is actief in het organiseren van clinics, proeflessen en bijv. presentaties. Wil je een keer deelnemen aan één van de activiteiten of wil je op jouw ijsbaan een clinic schoonrijden organiseren? Neem dan contact op met een van onze trainingsgroepen.

De mogelijkheden op een rij:

  • Clinic schoonrijden -> wil je jouw leden kennis laten maken met het schoonrijden? Maak dan gebruik van het clinicaanbod. De deelnemers maken kennis met de techniek en het plezier van het schoonrijden.
  • Demonstratie Streekdrachtengroep -> Volledig in stijl met traditionele kleiding verzorgt deze groep een demonstratie schoonrijden.
  • Presentatie schoonrijden -> Wil je bijvoorbeeld tijdens de algemene ledenvergadering van jouw schaatsvereniging een keer iets anders? Sectie schoonrijden verzorgt een presentatie over schoonrijden in woord en beeld, dat passend is binnen de jaarvergadering van jullie club.
schoonrijden