Wat is langebaan

Alles wat je wilt weten over langebaan

De individuele afstanden zijn:
500 meter
1000 meter
1500 meter
3000/5000 meter (vrouwen)
5000/10000 meter (mannen)

Bij een allroundtoernooi wordt een klassement opgemaakt over de 500, 1500, 3000 en 5000 meter (vrouwen) of 10000 meter (mannen).

Om te kunnen bepalen wie de snelste schaatser is over al deze verschillende afstanden, worden de tijden teruggerekend naar de 500 meter. Dit betekent dat de tijd van de 5 kilometer gedeeld wordt door tien, zodat de resultaten van alle vier de afstanden bij elkaar opgeteld kunnen worden.

Alhoewel een 5 kilometer dus tien keer zo lang is als een 500 meter, telt hij even zwaar mee. Zo kun je met een snelle 500 meter gelijk een groot gat slaan naar de concurrentie, maar weet je pas na de laatste afstand of de voorsprong voldoende was.

Bij een sprinttoernooi worden ook vier afstanden gereden, tweemaal de 500 meter en tweemaal de 1000 meter. De tijd van de 1000 meter wordt gedeeld door twee, zodat ook hier de tijden bij elkaar opgeteld kunnen worden. Vooral bij het sprinten is het belangrijk om zo min mogelijk steken te laten vallen, terwijl er toch vol risico geschaatst moet worden.

Mass start: ook wel mini-marathon genoemd. Ongeveer twintig rijders zijn gelijktijdig in de baan en de rijder die als eerste de finishlijn passeert, wint. Er zijn punten te verdienen tijdens tussensprints, maar die beïnvloeden het podium niet. Schaatsers rijden als individu, maar per land doen er maximaal twee rijders mee die samen een team vormen. Mochten er veel deelnemers zijn, dan worden er eerst halve finales geschaatst.

Teamsprint: drie rijders van één land starten achter elkaar. Elke ronde valt er één af en na drie rondes finisht de laatste schaatser. Het team met de snelste tijd wint.

Ploegenachtervolging: ook hier starten drie rijders van één land achter elkaar. Alleen rijden zij met z'n allen zes rondes (vrouwen) of acht rondes (mannen). Wanneer de laatste schaatser de finishlijn passeert, stopt de tijd.

Valse start: wanneer een schaatser voor het startschot de startlijn overschrijdt of beweegt, maakt deze een valse start en wordt teruggefloten door de scheidsrechter. Ook als een rijder te veel tijd neemt om de starthouding in te nemen, kan die berispt worden. Deze eerste valse start heeft verder geen gevolgen. Mocht één van de rijders bij de herstart te vroeg weg zijn, dan wordt deze rijder gediskwalificeerd, ook al was het voor hem pas de eerste valse start. Meer over de start vind je in de video onderaan de pagina.

Blokjes: om te voorkomen dat de bochten afgesneden worden, liggen er blokjes aan de binnenkanten van de bocht. Wanneer een schaatser met zijn ijzer het blokje wegtikt, wordt de rijder gediskwalificeerd. Op de rechte stukken mag je één keer met je schaats over de lijn. Hoe dat precies zit, zie je in de Leer-meer-video onderaan de pagina.

Meer leren over langebaanschaatsen?