Uitrusting en veiligheid

Heel Nederland beleeft plezier aan de schaatssport. De KNSB heeft veiligheid hoog in het vaandel staan, ook bij het kunstrijden. Wat heb je eigenlijk nodig om als recreatief kunstrijder veilig en verantwoord het ijs op te gaan?

Wat moet je weten en aanschaffen?

Schaatsen

  • Goede schaatsen kunnen blessures voorkomen. Bij het kunstrijden draag je speciale kunstrijschaatsen. De ijzers hebben puntjes aan de voorkant en lopen door aan de achterkant. De puntjes zijn nodig voor je afzet. De verlengde achterkant voorkomt dat je te gauw achterover valt en maakt je wendbaarder.
  • Zorg ervoor dat je schaatsen goed geslepen zijn, anders beleef je weinig plezier aan het schaatsen en kom je onnodig ten val. Dit kun je laten doen in een speciaalzaak.

Helm

  • Draag bij voorkeur een helm, al is dit bij kunstschaatsen (nog) niet gebruikelijk. Je kunt zelf vallen, zeker bij het oefenen van sprongen, maar je kunt ook in botsing komen met andere schaatsers. Een helm beschermt je hoofd bij een val en helpt (hersen)letsel te voorkomen.

Laagjes kleding

  • Je kunt het beste drie dunne laagjes kleding over elkaar heen dragen. Denk aan een vochtafvoerende laag (thermo-onderkleding), een isolerende laag (zoals een fleecejas of -trui of een schaatspak) en een wind- en waterwerende laag (zoals een jack).
  • Het is verstandig om ook handschoenen te dragen. Deze beschermen je niet alleen tegen de kou, maar ook tegen eventuele schaaf- en snijwonden als je valt.

Als je op kunstijs schaatst, dan doe je dat vaak niet alleen. Vooral op tijdstippen waarop veel mensen vrij zijn, kan het druk worden op de ijsbaan. Schaatsers van verschillende niveaus delen dan een baan met elkaar. Daarom is het belangrijk dat iedereen rekening met elkaar houdt. Houd je aan de veiligheidsregels die gelden op de kunstijsbaan waarop jij schaatst.