Waar kun je schaatsen?

Nederland telt 22 kunstijsbanen, waarvan de meeste voorzien zijn van een shorttrackbaan. Wil je (leren) schaatsen, dan hoef je dus niet te wachten tot er natuurijs ligt. De kunstijsbanen zijn geopend van pakweg 1 oktober tot 1 april. Voor de exacte data en openingstijden kun je het best de website raadplegen van de ijsbaan in jouw buurt.

Word lid van een vereniging!

Je kunt gewoon recreatief schaatsen, maar misschien zoek je wat meer uitdaging en wil je later de nieuwe Sjinkie of Suzanne worden. Bij elke ijsbaan zijn schaatsverenigingen actief, die hier hun trainingen houden en ook wedstrijden organiseren. Als beginnend shorttracker kun je je bij een vereniging aansluiten om les te nemen en je de techniek eigen te maken. Je kunt ook lid worden als je de techniek al beheerst en een nog betere shorttracker wilt worden. Bij een vereniging vind je ook trainingsmaatjes, met wie je samen nog meer schaatsplezier kunt beleven.

Bij de KNSB zijn 250 schaatsverenigingen aangesloten, inclusief een aantal shorttrackclubs. Hun gekwalificeerde trainers staan niet alleen klaar voor de jongste jeugd (pupillen), ook als scholier, student, senior of master ben je welkom bij onze verenigingen. Hoe oud je ook bent, als schaatser kun je blijven schaven aan je techniek, snelheid en duurvermogen. Als het lekker gaat, kun je ook aan wedstrijden deelnemen. Wie weet sta je ooit aan de start in een vol Ahoy....

Wil je shorttrack leren?

Wil je leren schaatsen, dan kun je dat doen via een van de schaatsverenigingen die bij de KNSB zijn aangesloten. Maar dat hoeft niet per se. Je kunt hiervoor ook terecht bij een schaatsschool, die je bij elke ijsbaan kunt vinden. Op de website van de ijsbaan bij jou in de buurt vind je meer informatie.

De KNSB, de schaatsverenigingen en -scholen streven ernaar dat elk kind in Nederland de schaatsbeweging leert voordat hij of zij de 12de verjaardag viert. In heel het land werken scholen daaraan mee, vaak in samenwerking met trainers van een schaatsvereniging of -school wordt het schoolschaatsen aangeboden. Dit is op vele ijsbanen mogelijk, informeer eens bij jullie dichtstbijzijnde ijsbaan naar de mogelijkheden. Naast het schoolschaatsen op de ijsbaan kan je het schaatsen ook in het klaslokaal brengen. Hiervoor zijn er speciaal lesboeken ontwikkeld. De KNSB verstrekt gratis lespakketten als voorbereiding op het schoolschaatsen.

Iedereen verdient een club. Onder dat motto stimuleert de KNSB ook sportaanbod voor mensen met een beperking. Veel clubs organiseren al trainingen, clinics en andere activiteiten via het zogeheten G-schaatsen. Wil je weten of dit ook mogelijk is bij jou in de buurt? Check dan deze lijst.

Via frameschaatsen kunnen kinderen met een fysieke beperking meedoen op het ijs. Wil je weten op welke ijsbaan dit kan en wanneer. Check dan deze pagina.