Waar kun je schaatsen?

Het vriest. Je schaatsen liggen naar je te lonken. Jij wilt op pad, genieten van natuurijs. Waar kun je dat veilig doen? Voor een stevige ijsvloer heb je, buiten de eerder genoemde combi/sproeibanen echt een paar nachten (en dagen) vorst nodig. Hieronder geven we enkele adviezen voor het vinden van betrouwbaar ijs.

Zoek een ijsclub bij jou in de buurt

Check schaatsen.nl én de website van de ijsclub in jouw buurt

Bij de KNSB zijn 450 ijsclubs aangesloten. De meeste hebben landijsbanen: weilanden die men onder water zet, zodat bij vorst een ijsvloer ontstaat. Hier geldt als vuistregel dat je bij elkaar opgeteld eerst 35 graden vorst moet hebben gehad, voordat de ijsvloer sterk genoeg is om de baan te openen voor het publiek. Dus 5 nachten van -7 graden (of 7 nachten van -5 graden) kan voldoende zijn.

Zodra de ijsmeester het sein op groen zet, opent de lokale ijsclub zijn deuren en kan de schaatspret beginnen. Als schaatser weet je zeker dat het ijs op deze banen betrouwbaar is. Op schaatsen.nl/natuurijs houden we zo goed mogelijk bij welke natuurijsbanen geopend zijn. Om helemaal zeker van je zaak te zijn, is het raadzaam om ook de eigen website van de natuurijsclub bij jou in de buurt te checken.

Check schaatsen.nl én de website van de ijsclub in jouw buurt

Als het iets langer hard vriest, slaan ijsclubs de handen ineen om toertochten te organiseren. Niets mooiers dan dat! Organisatoren stellen alles in het werk om het publiek optimaal te laten genieten van dit natuurijs-in-optima-forma. Als het zo ver is, vind je de nodige informatie eveneens op schaatsen.nl/natuurijs.

Voor het organiseren van toertochten is echt wel een serieuze vorstperiode nodig. Om helemaal zeker van je zaak te zijn, is het raadzaam om ook de eigen website van de natuurijsclubs en/of toertochtorganisatie bij jou in de buurt te checken.

Zorg dat je de lokale situatie kent en bij twijfel: niet doen!

Zodra het vriest, trekt het avontuur... Kun je al schaatsen op die vijver of sloot, dat mooie ven, meertje of zelfs de plassen? Hoe groot de verleiding ook is, ga zeker de eerste dagen nog niet schaatsen op open water dat bevroren is!

Blijkt het links en rechts toch mogelijk, zorg dan altijd dat je goed op de hoogte bent van de lokale ijssituatie. En als je twijfelt of het ijs ter plekke wel sterk genoeg is, neem dan geen risico. Zak je door het ijs, dan kan dat fatale gevolgen hebben.

Ga nooit alleen op pad, zorg dat je goed getraind bent en dat je materiaal (schaatsen, kleding en noodspullen) op orde is. Op schaatsen.nl vind je een lijst met tips voor schaatsen op natuurijs, raadpleeg die!

Voor de ervaren schaatser, die niet thuis kan blijven zitten en per se het ijs op wil, houdt Erik Ekkel locaties bij waarop geschaatst kan worden. De KNSB is niet betrokken bij diens website en schaatsen op genoemde locaties gebeurt altijd op eigen risico.