Geniet en ga niet over één nacht ijs!

Schaatsen op natuurijs blijft voor ons het mooiste dat er is. Weet je het nog: de natuurijsweek in 2021, midden in coronatijd? De KNSB stelt alles in het werk om te zorgen voor maximaal plezier op natuurijs. Dat begint bij onze 450 ijsclubs, die hun natuurijsbanen openen zodra dat mogelijk is. Als het iets langer hard vriest, slaan diezelfde ijsclubs de handen ineen om toertochten te organiseren.

Maar schaatsen op natuurijs moet wel veilig en verantwoord plaatsvinden. Zorg dat je getraind bent, dat je materiaal op orde is én dat je weet dat een ijsvloer betrouwbaar is. Bij de lokale natuurijsbaan is dat sowieso het geval, zodra die open is voor het publiek.

Hoe zit het met combibanen?

Ja, dat kan

Het spreekwoord luidt: Ga niet over één nacht ijs! Maar dankzij slimme innovaties kan dat intussen wél op enkele combibanen. Daarop kun je zomers skeeleren en in de winter bij lichte vorst reeds schaatsen. Het snelst open zijn de banen waarop het ijs met een sproei- of dweilinstallatie wordt aangebracht. De bekendste voorbeelden zijn de ijsbanen in Winterswijk, De Lier, Doorn en Ammerstol.

Op schaatsen.nl/natuurijs houden we zo goed mogelijk bij welke natuurijsbanen geopend zijn. Om helemaal zeker van je zaak te zijn, is het raadzaam om ook de eigen website van de natuurijsclub bij jou in de buurt te checken.

Omdat schaatsen op natuurijs vanwege de klimaatverandering minder vaak mogelijk is, stimuleert de KNSB de aanleg van zulke combibanen. We hebben daarvoor begin 2024 een expertgroep en een coördinatiecommissie accommodaties (CCA) opgericht. Verenigingen die plannen hebben om hun eigen natuurijsbaan te renoveren of vervangen, kunnen bij deze expertgroep aankloppen voor (vrijblijvend en gratis) advies. Contact is mogelijk via [email protected].