Uitrusting en veiligheid

Een goede voorbereiding is het halve werk. Als je een plek hebt gevonden met goed, betrouwbaar natuurijs om op te schaatsen, kun je op pad. Hieronder vind je tips voor materiaal en kleding, zodat je optimaal van het natuurijs kunt genieten.

Ga goed voorbereid op pad

Goede schaatsen kunnen blessures voorkomen. Welk type schaats voor jou geschikt is, hangt af van jouw niveau en je persoonlijke wensen. Comfortabel zijn de speciale natuurijsschaatsen met afneembare ijzers.

Slijp je schaatsen regelmatig zelf of laat ze slijpen. Dit zorgt ervoor dat je niet onnodig wegglijdt op het ijs. Controleer je schaatsen regelmatig, zodat je niet vlak voor vertrek nog maatregelen moet nemen.

Draag een helm. Je kunt zelf een val veroorzaken, maar dit kan ook andere schaatsers en oneffenheden in het ijs. Een helm beschermt je hoofd bij een val en draagt zo bij aan het voorkomen van (hersen)letsel.

Bescherm jezelf tegen kou en wind. Vergeet ook je gezicht en oren niet. Trek meerdere laagjes kleding over elkaar aan. Gebruik bij extreme kou onder andere winddichte kleding, een bivakmuts, een skibril en watervrije vaseline voor je gezicht.

Het is belangrijk om (snijvaste) handschoenen te dragen. Deze draag je niet alleen tegen de kou. Scherp geslepen schaatsen en het ijs zelf kunnen schaaf- en snijwonden veroorzaken als je valt. Iemand kan per ongeluk over jouw vingers schaatsen als je op het ijs ligt.

Het meest voorkomende letsel bij valpartijen tijdens het schaatsen zijn polsbreuken. Draag daarom, als het even kan in combinatie met je handschoenen, ook polsbeschermers.

Neem een rugzak mee om spullen in op te bergen als het warmer is.

Neem touw, ijspriem, ijsstok en een fluitje mee: een ’Natuurijs Veiligheidsset’. Met een speciale ijspriem en een stuk touw kun je jezelf uit een wak trekken of een ander helpen die door het ijs is gezakt. Met een ijsstok kun je de dikte van het ijs testen, en met het fluitje kun je op afstand mensen laten weten waar je bent en dat je hulp nodig hebt.

Pak ook een EHBO-setje in. Wat pleisters en een stukje verband kunnen soms heel handig zijn. Een scherpe punt van andermans schaats kan al voor verwondingen zorgen. Een isolatiefolie in je rugzak kan goed van pas komen bij onderkoeling als er iets gebeurd is. Ook voor anderen op het ijs is het goed als het onderweg beschikbaar is.

Neem een mobiele telefoon en reservekleding mee. Het meenemen van een mobiele telefoon en een extra set kleding, beide waterdicht verpakt in een rugzak, is zeer welkom voor noodgevallen. Laat je niet afleiden (en gebruik dus ook je smartphone niet) terwijl je aan het schaatsen bent.

Als je bovenstaande zaken hebt geregeld, is je basisuitrusting op orde. Check voor je werkelijk op pad gaat deze pagina voor twintig gouden regels voor schaatsen op natuurijs! Regel nummer 1 en 2 geven we je hier alvast mee:

Ga er nooit alleen op uit
De meeste mensen die op het ijs omkomen, zijn alleen op pad gegaan. Met andere woorden: ga er nooit alleen op uit op natuurijs. Ga minimaal met z’n tweeën schaatsen en het liefst met een klein groepje. En laat ook het thuisfront weten waar je gaat schaatsen.

Stel je op de hoogte van de lokale ijssituatie

De kwaliteit van natuurijs verschilt per regio. Als je de locatie waar je gaat schaatsen niet kent, informeer dan bij de lokale ijsclub of je op het natuurijs in de buurt veilig kunt schaatsen. Of kijk op schaatsen.nl/natuurijs voor meer informatie. Kom je onderweg andere schaatsers tegen, dan is het verstandig ook bij hen naar de omstandigheden van het ijs te vragen.