Bij marathonschaatsen verschijnen meerdere rijders en teams tegelijk aan de start, waarbij de eerste die finisht wint. Ploegentactiek speelt een belangrijke rol. Een team bestaat uit vier tot zes rijders, met ieder een eigen rol. De schaatsers staan bekend als ‘mannen en vrouwen van de lange adem".
De oorsprong van het marathonschaatsen ligt in het schaatsen van lange afstanden op natuurijs, waarvan de Elfstedentocht wel het bekendste voorbeeld is. Vanwege het uitblijven van natuurijs in de jaren 70 kwamen er steeds meer wedstrijden op de kunstijsbanen. Geleidelijk aan ontstond een wedstrijdcyclus die de afgelopen jaren is uitgegroeid tot een landelijke KNSB Marathon Cup met topdivisies en beloftendivisies voor vrouwen en mannen. Op natuurijs worden Grand Prix-wedstrijden georganiseerd in Oostenrijk (Weissensee) en Zweden (Luleå). En als het vriest natuurlijk ook in eigen land.
De basis van het marathonschaatsen is simpel. De schaatser die als eerste over de finish komt na het vooraf bepaalde aantal ronden is de winnaar. Een wedstrijd op kunstijs duurt meestal 60 ronden (beloften vrouwen), 80 ronden (vrouwen), 100 ronden (beloften mannen) of 125 ronden (mannen). Voor de Vierdaagse en het NK wijkt dit aantal af. Op natuurijs variëren de afstanden. De langste wedstrijd is de (Alternatieve) Elfstedentocht, die 200 kilometer lang is.
Marathonschaatsen is een teamsport. Vaak offeren schaatsers hun eigen kansen volledig op voor hun kopman. Dat kan een schaatser op verschillende manieren doen.
Naarmate de finish in zicht komt, neemt de spanning toe. Is er een kopgroep of wordt het toch een pelotonsprint?
Na afloop van iedere wedstrijd wordt het klassement opgemaakt. Er zijn verschillende marathoncompetities. Zo is er de Marathon Cup, die per seizoen op diverse ijsbanen in Nederland verreden wordt. Hier worden per divisie een algemeen klassement, een jongerenklassement en een ploegenklassement bijgehouden. Tijdens de Vierdaagse worden vier dagen achter elkaar wedstrijden verreden op kunstijs. Dit levert een apart klassement op én er is een apart klassement voor de tussensprints. Op natuurijs is er de Grand Prix-reeks. Deze reeks heeft een algemeen klassement en een ploegenklassement.
Wil je meer lezen over marathonschaatsen, check dan onze facebook-pagina #meermarathon.
Bekijk de onderstaande vier video's over marathonschaatsen, veiligheidsvoorschriften, rijden in een peloton en de finale rijden.