Topsport, jezelf ontwikkelen, het maximale uit je talent halen is natuurlijk fantastisch, of je nu sporter of trainer/coach bent!
Maar wat nu als er iets gebeurt waarbij jij je ongemakkelijk voelt?
De KNSB hecht veel waarde aan het realiseren van een verantwoorde topsportcultuur waarin iedereen optimaal kan presteren en ontwikkelen.
Grensoverschrijdend gedrag, in welke vorm dan ook, hoort hier niet in thuis.
Onder grensoverschrijdend gedrag (GOG) valt al het gedrag dat we niet willen zien binnen de sport. Het gaat dan over schendingen van normen en waarden van de sport en samenleving zoals die zijn vastgelegd in wet- en regelgeving, statuten, reglementen en gedragscodes. Denk daarbij aan seksuele intimidatie en seksueel misbruik, discriminatie, intimidatie- en machtsmisbruik, pesten, fysieke en verbale agressie, dopingovertredingen, wedstrijdmanipulatie, matchfixing en fraude.
Om ongewenst gedrag te voorkómen, hebben we in de sport afspraken gemaakt over wat gewenst gedrag is: hoe wil je als sporters of trainers/coaches met elkaar omgaan? Wat verwacht je van elkaar om samen een positieve, eerlijke en open topsportcultuur te creëren en wat is jouw rol hierin?
We hebben deze afspraken vastgelegd in de gedragscode voor de topsporter.
Maar wat nu als het dan toch mis gaat?
We vinden het belangrijk dat je weet hoe je dit bespreekbaar kunt maken. Dan kunnen we niet alleen jou helpen om de situatie op te lossen, maar er ook van leren of voorkomen dat het nog eens gebeurt. In het volgende uitklapmenu ‘Bespreekbaar maken en melden’ vind je hier meer informatie over.
Is er iets binnen of rondom het team waarbij jij je niet fijn of veilig voelt?
Probeer de situatie te bespreken met degenen die voor jou ongewenst gedrag vertoont.
Vind je dat lastig of wil je dat liever niet?
Probeer het dan te bespreken met iemand die je vertrouwt. Dat kan een teamgenoot, coach, teambegeleider of TeamNL expert zijn.
Maar je kan ook in gesprek met de verantwoordelijken binnen de topsportafdeling van de KNSB. Jij kiest waar jij je goed bij voelt.
Soms is zo’n gesprek al de oplossing of kunnen zij je helpen met de vervolgstap.
Een vertrouwelijk gesprek?
Wil je liever eerst vertrouwelijk in gesprek en advies krijgen?
Heeft jouw team een eigen vertrouwenscontactpersoon (VCP)? Dan kan je daar terecht voor een vertrouwelijk gesprek.
De VCP luistert naar jouw verhaal en kan jou informeren over de mogelijkheden die er zijn om verdere stappen te zetten naar een passend vervolg.
Daarnaast kan het Centrum Veilige Sport Nederland jou eventueel doorverwijzen naar een vertrouwenspersoon voor een vertrouwelijk gesprek en persoonlijke ondersteuning bij de vervolgstappen.
Wil je dat er opvolging gegeven kan worden aan jouw verhaal? Meld het dan.
Melding maken
Hoe gaan we binnen de KNSB om met jouw melding?
De VCP is binnen de KNSB het eerste aanspreekpunt voor meldingen van en vragen/zorgen over grensoverschrijdend gedrag. Wanneer je een melding doet bij de KNSB dan zal de VCP naar je verhaal luisteren en samen met jou bespreken wat een passende opvolging van jouw melding kan zijn. Bijvoorbeeld iemand aanspreken, bemiddelen of een (tuchtrechtelijk) onderzoek laten doen.
Het is belangrijk te weten dat de VCP zorgvuldig omgaat met de informatie die je deelt, maar geen geheimhouding kan beloven. Voor een goede opvolging en de veiligheid in de sport zal jouw melding met de integriteitsmanager worden besproken. Waar nodig voor de opvolging, kan de melding ook met anderen binnen de organisatie worden besproken. Van de stappen die wij zetten houden we jou op de hoogte.
Vastleggen van informatie
Van de gesprekken met de VCP wordt een samenvatting gemaakt en deze notities worden in een beveiligd meldsysteem bewaard. Als je een melding doet bepaal je zelf of we jouw contactgegevens mogen noteren, zodat we met je in contact kunnen blijven over de melding en de vervolgstappen. Wij delen jouw persoonsgegevens niet zonder jouw toestemming en niet verder dan voor de opvolging van jouw melding noodzakelijk is. Uiteraard heb je altijd het recht om je toestemming voor het vastleggen van gegevens in te trekken, informatie aan te vullen of te rectificeren en heb je recht op inzage in jouw dossier.
Voor meer informatie over de verwerking van gegevens verwijzen we je graag naar ons privacystatement.
Tot slot is het belangrijk te weten dat wanneer je informatie deelt over ernstige strafbare feiten zoals verkrachting en ontvoering, dan moet de vertrouwenscontactpersoon of integriteitsmanager, net als iedere andere burger, dat melden bij de politie.
Overige mogelijkheden om te melden
De schaatssport is hofleverancier van vele successen en bezorgt heel Nederland schaatsplezier. De KNSB hecht waarde aan eerlijke, integere en gezonde sport. Preventie van doping staat voorop in het anti-dopingbeleid. We doen dit door voorlichting en controles in samenwerking met partners als NOC*NSF, de Dopingautoriteit en de ISU.
De KNSB hanteert het dopingreglement van de Dopingautoriteit, dè Nederlandse autoriteit op het gebied van dopingcontroles en -voorlichting. Dopingvrije sport in Nederland is haar missie. De Wet uitvoering antidopingbeleid (Wuab) geeft de Dopingautoriteit de wettelijke grondslag voor het uitvoeren van de taken. Zij wordt hierop gecontroleerd door de WADA (World Anti Doping Agency). Op www.dopingautoriteit.nl vind je info over de risico’s en de rechten en plichten van sporters en begeleiders bij dopingcontroles.
Hier vind je informatie over belangrijke onderwerpen:
Als sporter ben je altijd zelf verantwoordelijk voor wat zich in jouw lichaam bevindt. Het is daarom van belang altijd goed te controleren of middelen die je gebruikt op de dopinglijst voorkomen. Of het nu gaat om een middel dat door een arts wordt voorgeschreven of om een middel dat bij de drogist wordt gekocht: in beide kunnen dopinggeduide stoffen voorkomen.
Komt het voor dat je als sporter vanwege een ziekte of aandoening een middel moet gebruiken dat op de dopinglijst staat, dan moet je hiervoor dispensatie aanvragen. Sporters die voornamelijk actief zijn op nationaal niveau, kunnen dit doen bij de Dopingautoriteit, via Geneesmiddelen Dispensatie Sporter (GDS). Sporters die internationaal actief zijn dienen dit meestal bij de Internationale Federatie af te handelen. Meer informatie vind je hier: gds.
Uit onderzoek is gebleken dat 2 tot 25% van alle voedingssupplementen vervuild is met dopinggeduide stoffen. Deze staan dus niet op het etiket vermeld, maar zitten er soms wel in. Sporters kunnen hierdoor onbewust positief testen en geschorst worden. Om de kans op zo’n onbedoelde positieve dopingcontrole te minimaliseren is het Nederlands Zekerheidssysteem Voedingssupplementen Topsport (NZVT) ontwikkeld. Mocht je voedingssupplementen willen gebruiken, neem dan alleen NZVT- goedgekeurde voedingssupplementen. Dan hou je het risico op een positieve controle minimaal.
Per 1 januari 2023 heeft de Dopingautoriteit de hoeveelheid testing pools uitgebreid van één naar twee testing pools. Hierdoor kan de Dopingautoriteit sporters gerichter en efficiënter controleren. Sporters met een whereaboutsverplichting zijn opgenomen in een testing pool van de Dopingautoriteit of de internationale federatie. De twee testing pools van de Dopingautoriteit zijn: de Registered Testing Pool (RTP) en de National Testing Pool (NTP). Voor meer info, zie Whereabouts en Testingpools en de nieuwe Whereaboutsbijlage 2023.
Mede naar aanleiding van de uitbreiding van de testing pools) geldt er sinds januari 2023 een nieuw Nationaal Doping Reglement. Daarin is ook nog een aantal andere wijzigingen opgenomen zoals de verduidelijking van de verschillende schikkingen die mogelijk zijn (met de Dopingautoriteit, en met Dopingautoriteit en WADA). Ook zijn de regels voor het doen van aangifte, het sepot en de ordemaatregel verduidelijkt.
Per 15 augustus 2023 is de Bezwaarcommissie Nationaal Dopingreglement (BND) die als interne commissie onder de Dopingautoriteit was gepositioneerd, vervangen door de (externe) Beoordelingscommissie dopingzaken. Deze gaat op aanraden van WADA als een nieuw en zelfstandig bestuursorgaan door het leven. De wijziging heeft géén directe gevolgen voor sporters of sportbonden. De actuele versie van het reglement vind je hieronder als download.
Zorg dat je steeds goed op de hoogte bent van de rechten en plichten tijdens een dopingcontroleprocedure. Hierdoor kom je nooit voor verrassingen te staan, zie: dopingcontroles.
Vragen
Vragen over (anti-)doping kun je mailen naar [email protected]. E-mails worden binnen een werkdag beantwoord. Veel informatie is ook beschikbaar op de website van de Dopingautoriteit: www.dopingautoriteit.nl.
De KNSB staat voor eerlijke schaats en skate wedstrijden. Als bond en natuurlijk ook als sporter wil je erop kunnen vertrouwen dat wedstrijden worden beslist op de schaats- en skatebaan, niet daarnaast.
Wanneer in de sport het resultaat van een wedstrijd volledig of gedeeltelijk bepaald wordt door een deelnemer en/of een andere betrokkene (bijvoorbeeld een scheidsrechter of trainer) die moedwillig verliest of valsspeelt spreken we van matchfixing. Sporters kunnen financieel vergoed worden voor het moedwillig verliezen van een wedstrijd door zelf - of via een tussenpersoon - op een zege van de tegenpartij te gokken. Wanneer iemand een sporter betaalt om vals te spelen of een overtreding te maken, spreekt men van omkoping.
Wist je bijvoorbeeld dat het niet is toegestaan voor een sporter om te gokken op een eigen wedstrijd of een wedstrijd uit de eigen competitie? Ook het inzetten op een eigen wedstrijd om vervolgens het resultaat te beïnvloeden, of een wedstrijd wordt gemanipuleerd puur voor sportief succes wordt beschouwd als matchfixing.
Word je benaderd met een dergelijk verzoek of heb je matchfixing gesignaleerd? Dan ben je verplicht dit te melden bij de VCP van de bond. Ga nooit op een dergelijk verzoek in.
Wil je meer weten over matchfixing?
Kijk dan eens naar de informatiepagina over matchfixing van het Centrum Veilige Sport Nederland of volg de e-learning Matchfixing van NOC*NSF.
Alle reglementen en gedragsregels rondom matchfixing zijn vastgelegd in het Tuchtreglement matchfixing.