Toertochten in
binnen- en buitenland

Genieten van natuurijs

Zodra het serieus vriest, krijgt half Nederland schaatskoorts. Natuurijs! We kunnen weer! Een toertocht op natuurijs is misschien wel het mooiste dat de schaatssport te bieden heeft. In heel Nederland hebben natuurijsclubs de draaiboeken voor de organisatie van toertochten op de planken liggen.

De KNSB coördineert en zorgt samen met de ijsclubs voor veilige mogelijkheden om op natuurijs te schaatsen. Bekijk op schaatsen.nl welke ijsbanen al open/gesloten zijn, check daar ook de kalender voor toertochten én de 20 gouden regels voor schaatsen op natuurijs.

Helaas is het vanwege de klimaatverandering niet vaak meer mogelijk om op Nederlands natuurijs toertochten te houden. Daarom worden in het buitenland alternatieve tochten georganiseerd. De twee bekendste, door Nederlanders opgezet, staan hieronder.

Alternatieve toertochten in het buitenland

Alternatieve Elfstedentocht

De Alternatieve Elfstedentocht Weissensee (AEW) vindt jaarlijks plaats in Oostenrijk. Twee weken lang worden op de Weissensee, een bergmeer op 1000 meter hoogte, toertochten en wedstrijden gehouden.

De ultieme prestatie voor toerrijders aldaar blijft het uitrijden van de Alternatieve Elfstedentocht. Dat is een toertocht over 200 kilometer,. dezelfde afstand als de originele tocht in Friesland. De tocht in Oostenrijk wordt verreden in rondes van maximaal 25 kilometer.

De eerste editie van deze AEW vond plaats in 1989. Het evenement is altijd eind januari, begin februari. In die periode trekken steevast enkele duizenden Nederlandse schaatsers naar de Weissensee. In die twee weken worden vier toertochten gehouden én vier wedstrijden, waaronder het Open NK en 'de Alternatieve'.

Meer informatie vind je op de website van de Weissensee.

Sinds 2017 worden ook in het Zweedse havenstadje Luleå toertochten en wedstrijden georganiseerd. Deelnemers aan de toertocht kunnen kiezen uit diverse afstanden: van 10 tot maximaal 200 kilometer. Die laatste afstand staat weer gelijk aan de Friese Elfstedentocht.

Ook dit evenement kent een Nederlandse organisatie, die daar in samenwerking met de KNSB tevens wedstrijden organiseert. Meestal staan de toertochten (en wedstrijden) in Luleå voor eind februari op de kalender.

Luleå ligt in Noord-Zweden, nog net in Lapland, aan de Botnische Golf. Geschaatst wordt dus op zeeijs. Het parkoers is ongeveer 8,4 kilometer lang.

Meer weten? Check dan de website schaatsenlulea.nl.