Uitrusting en veiligheid

Heel Nederland beleeft plezier aan de schaats- en skatesport. De KNSB heeft veiligheid hoog in het vaandel staan. Wat heb je als (beginnend) recreatief inlineskater nodig om veilig en verantwoord op pad te gaan?

Goede skates, bescherming én techniek

Schoenen en wielen

Om optimaal te kunnen genieten van het inlineskaten is het belangrijk om met goed materiaal op pad te gaan. Zorg voor comfortabel passende skates om blessures te voorkomen en voldoende grip met de ondergrond te hebben.

Inlineskates zijn samengesteld uit schoenen en een onderstel met wielen en in sommige gevallen een remblok. Let hierbij op het volgende.

  • Schoenen: zorg dat deze comfortabel zitten en voldoende ondersteuning bieden aan je enkels. Er zijn schoenen van verschillende hoogte. Kies de schoen die jou het meeste steun geeft.
  • Wielen: er bestaan verschillende wielen voor verschillende activiteiten. Kies daarom voor de juiste wielen bij de juiste activiteit. Zo zorgen grotere wielen voor minder rolweerstand en een hogere snelheid. Nadelen van grote wielen zijn hogere frames, minder stabiliteit, minder wendbaarheid, meer kracht nodig om op gang te komen, snellere overbelasting van de knieën. Laat je goed informeren bij een speciaalzaak.
  • Rem: een goed remsysteem is van vitaal belang. Hoewel er meerdere remsystemen bestaan, is de hielstop nog steeds het meest gangbare remmodel.

Ga voor meer informatie en service naar een skate-/schaatswinkel bij jou in de buurt.

Helm

We raden je dringend aan om altijd een helm te dragen bij het inlineskaten. Bij wedstrijden, toertochten en clinics van de KNSB is het dragen van een helm verplicht. Dit verkleint de kans op hoofdletsel. Bij skaten op de openbare weg is het extra van belang dat je deze draagt. Je bent als skater kwetsbaar in het verkeer. Je veiligheid is ook afhankelijk van medeweggebruikers en de ondergrond.

Polsbeschermers

Polsletsel, en met name botbreuken, zijn de meeste voorkomende blessures bij inlineskaten. Met polsbeschermers loop je wel zo’n tien keer minder risico op een polsblessure. Dus zorg ervoor dat je deze altijd aantrekt als je gaat skaten.

Knie- en elleboogbeschermers

Kniebeschermers en elleboogbeschermers absorberen de impact van een val en kunnen breuken, schaafwonden en kneuzingen voorkomen. De kap zorgt er voor dat je na een val kunt doorglijden, waardoor de klap van de val wordt verdeeld. Belangrijk is dat de beschermer bij een val op zijn plaats blijft zitten.

Crashpants

Als beginnende skater val je vaak. Gebruik daarom een crashpant. Dit is een korte stretchbroek met een zachte opvulling bij je dijbenen en stuitje. De broek kun je onder je normale kleding dragen. Crashpants voorkomen dat er tijdens een val schaafwonden op je dijbenen ontstaan.

Handig voor onderweg

Als je de basistechniek beheerst en lekker kilometers gaat maken op je inlineskates, denk dan aan de volgende zaken voor onderweg,

  • Drinken: een bidon met water of sportdrank om je vochtbalans op peil te houden.
  • Eten: fruit, brood en energierepen voor nodige energie.
  • Mobiele telefoon, identiteitsbewijs, kleingeld, lijstje met noodnummers.
  • Gereedschap: twee inbussleutels voor het geval er schroeven los trillen.
  • Zonnebescherming: zonnebril (tegen de zon en insecten) en zonnebrandcrème.
  • Kleding: aangepast aan de weersomstandigheden, schoenen, droge kleding.
  • Mini EHBO-set met in elk geval een tekentang en blaarpleisters.

Drink, houd je vochtbalans op peil

In de zomer wil je de weg op, soms kan het zo heet zijn dat je rekening moet houden met een aantal zaken. Waar moet je op letten als je in de zomer een mooie tocht gaat skaten of mee doet aan een wedstrijd.

"Het belangrijkste is je vochtbalans", zegt Sjoerd Privée, diëtist en personal trainer bij Privée Voeding & Sport begeleiding. "Door de hitte verlies je veel vocht en het is daarom belangrijk dat je voor de inspanning genoeg hebt gedronken. Tijdens de inspanning kun je het best kiezen voor een isotone sportdrank. Deze drank wordt beter opgenomen en bevat naast vocht ook zout, wat je verliest met transpireren, en koolhydraten die je gebruikt als energiebron."

"Hoeveel je moet drinken verschilt per persoon", vervolgt hij. "Maar het is goed om naar je dorstgevoel te luisteren. Drink met grote slokken, die zetten de maag eerder aan om het vocht op te nemen. Na de inspanning is het belangrijk dat je ook nog genoeg drinkt om de vochtbalans op peil te houden."

Warmte kwijt

Uiteraard staat goed ventilerende kleding ook hoog op het lijstje van Privée. "Je moet je warmte kwijt kunnen", zegt hij. "Je kunt ook extra water langs de kant zetten om over jezelf heen te gieten om koel te blijven. Draag verder lichte kleuren die de warmte niet te veel absorberen en een goed ventilerende helm waar je eventueel water in kunt gieten."

Sporten in de hitte hoeft volgens Privée geen problemen op te leveren. Al is het volgens hem niet onverstandig om de intensiteit van de training aan te passen. "Je hoeft het niet té zwaar te maken. Ook hier geldt: luister goed naar je lichaam en vermijd daarnaast de warmste uren van de dag, ga dus vroeger of juist later op de dag sporten."

Andere tips van de KNSB zijn; goed insmeren, het dragen van een zonnebril en het nemen van voldoende pauzes. Lees hier meer advies van coach Desly Hill.