Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Tips uitrusting en veiligheid

Heel Nederland beleeft veel plezier aan de schaats- en skatesport. De KNSB heeft veiligheid daarbij hoog in het vaandel staan, omdat de sport net als vele andere sporten risico’s met zich meebrengt. De KNSB ondersteunt sporters, trainers en verenigingen die hun verantwoordelijkheid willen nemen graag met advies. Dit doen we samen met ons partner voorkomblessures.nl met tips als het gaat om uitrusting en veiligheid.

Schaatsuitrusting

Schaatsen slijpen

Goed geslepen schaatsen zorgen voorkomen dat je geen plezier hebt aan het shorttracken. Om je shorttrackschaatsen te slijpen heb je nodig een slijpblok, een grote slijpsteen (grof-fijn), een braamsteen, een doek en een polijststeen. Laat je goed informeren over het slijpen van je schaatsen.

Training en herstel

Wil je veilig het kunstijs op en schaatsblessures voorkomen? Zorg dan voor een goede training en bouw het schaatsen stap voor stap op en verbeter je conditie en kracht met schaatsoefeningen. Laat je lichaam goed herstellen voordat je weer gaat trainen.
Begin je training met een goede warming-up. Loop eerst rustig in voordat je begint met schaatsen. Doe vervolgens wat schaatsspecifieke oefeningen. Daarmee bereid je je voor op de schaatsspecifieke bewegingen die je gaat uitvoeren. Sluit je warming-up af met het schaatsen van een paar rondes.
Sluit je training altijd af met een cooling-down. Laat je lichaam tot rust komen door rustig uit te schaatsen en wat lichte statische rekoefeningen te doen.
Werk continu aan versterking van je spieren. Verstevig de spieren van je bovenbenen, enkels en romp door verschillende spierversterkende oefeningen te doen.

Veiligheidsregels op de kunstijsbaan

Als je op kunstijs schaatst, dan doe je dat vaak niet alleen. Vooral op tijdstippen waarop veel mensen vrij zijn, kan het druk worden op de ijsbaan. Schaatsers van verschillende niveaus delen dan een baan met elkaar. Daarom is het belangrijk dat iedereen rekening met elkaar houdt. Houd je aan de veiligheidsregels die gelden op de kunstijsbaan waarop jij schaatst.

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?