Trainerslicentie

Tekst

Verlengen of opzeggen trainerslicentie

Mijn KNSB

Door in te loggen op MijnKNSB kun je jouw huidige trainerslicentie verlengen. Je kunt pas een verlenging aanvragen, nadat je voldoende punten geregistreerd hebt. Zorg ervoor dat je deze aanvraagt, voordat je oude trainerslicentie verloopt. Eén tot twee maand(en) voordat jouw trainerslicentieperiode verloopt, ontvang je van de KNSB een e-mailbericht met hoeveel licentiepunten je tot op heden geregistreerd hebt en hoe je jouw trainerslicentie kan verlengen. De status van je aantal behaalde punten en de looptijd van de licentie kun je ook altijd terugvinden in Mijn KNSB. Je kunt de trainerslicentie direct betalen door middel van iDeal.

Hoeveel punten heb ik nodig?

  • Trainerslicentie niveau 2 = totaal 9 punten in 3 jaar tijd
  • Trainerslicentie niveau 3 = totaal 18 punten in 3 jaar tijd
  • Trainerslicentie niveau 4 = totaal 27 punten in 3 jaar tijd
  • Trainerslicentie niveau 5 = totaal 27 punten in 3 jaar tijd

Je hoeft niet jaarlijks een X-aantal punten te behalen. Je moet alleen voor het einde van je 3-jarige trainerslicentie voldoende punten hebben. Bij sport specifieke bijscholingen wordt er gerekend met 1 licentiepunten voor 1 effectief studie-uur.

Mijn KNSB

Beschik jij over een dubbele trainerslicentie (bijvoorbeeld voor Langebaan niveau 2 en Inlineskaten niveau 2)? Dan verleng je, nadat je voldoende punten behaald hebt, één van jouw huidige trainerslicenties in MijnKNSB en geef je in het opmerkingen veld aan dat je over een tweede licentie beschikt. De medewerkers van het Service Center zullen vervolgens handmatig jouw tweede licentie verlengen met dezelfde start- en einddatum als de eerste licentie. De verlenging van de tweede licentie is gratis.

Meer punten behaald?

Heb jij meer punten laten registeren binnen je licentieperiode dan nodig is voor de verlenging van je trainerslicentie? Je neemt maximaal 1/3 deel van het totaal benodigde punten binnen een licentieperiode mee naar de daaropvolgende licentieperiode. Het aantal meer- of bonuspunten wordt handmatig door de KNSB bij je nieuwe licentieperiode bijgeschreven binnen 3 maand na je verlenging.

Nog niet genoeg punten?

Heb je nog niet genoeg punten en verloopt jouw trainerslicentie binnenkort? Probeer dan om het aantal punten dat je nog dient te behalen, zo spoedig mogelijk te realiseren en te registeren. Voor de verschillende bijscholingsmogelijkheden kijk je op de mijn.knsb.nl/agenda of je informeert bij jouw collega-trainers of er bij hun vereniging een bijscholing wordt georganiseerd waaraan je kunt deelnemen.

Uitbreiding licentieperiode bij onvoldoende punten

Heb je op de einddatum van je huidige trainerslicentie onvoldoende punten, dan stopt jouw licentie. Je kunt aansluitend een voorwaardelijke trainerslicentie voor een periode van één jaar op hetzelfde niveau aanvragen in Mijn KNSB. De kosten hiervoor bedragen (tot 1 juli 2025) € 28,00. Dit geeft je één jaar extra om alsnog aan de bijscholingseisen behorende bij je licentie te voldoen. Heb je het benodigde aantal punten behaald binnen dit extra jaar, dan kun je vervolgens je trainerslicentie verlengen in Mijn KNSB. 

Hoe kan ik alsnog een licentie aanschaffen?

Indien je binnen de 3-jarige periode of na het extra jaar (voorwaardelijke licentie) niet de resterende punten hebt laten registeren, dan vervalt je licentie.

Je kunt dan opnieuw een trainerslicentie aanvragen. Afhankelijk van het aantal geregistreerde bijscholingspunten in de afgelopen jaren kan dat een licentie op een lager niveau zijn. Wil je weer op je oude niveau een trainerslicentie aanvragen, dan moet je eerst voldoende bijscholingen volgen en laten registeren (zie registratie bijscholingen voor het e-mailadres waaraan je jouw overzicht en bewijslast stuurt).

Opzeggen?

Weet je zeker dat je de trainerslicentie wilt opzeggen? Dat vinden wij natuurlijk hartstikke jammer! Klik hier om jouw opzegging door te geven aan de KNSB. Wel vragen wij je een korte vragenlijst in te vullen waarom je de trainerslicentie opzegt.

Een overzicht van je behaalde licentiepunten en de periode van jouw actieve trainerslicentie en de historie hiervan vind je op mijn.knsb.nl/login